Експорт газу з РФ досяг мінімальних значень за останні 20 років
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експорт газу з РФ досяг мінімальних значень за останні 20 років

Експорт газу з РФ досяг мінімальних значень за останні 20 років
Джерело:  online.ua

Розв'язана Кремлем війна проти України призвела до того, що експорт російського газового монополіста "Газпрома" від початку року скоротився вдвічі до мінімальних значень з початку століття. 

Джерело:   Bloomberg

Газпром стрімко втрачає прибутки через санкції Заходу 

Зокрема, цьогоріч сумарний обсяг експортованого "Газпромом" газу за межі пострадянського простору склав 100,9 млрд куб блакитного палива. Це на 46% менше за попередній рік.

Через ведення країнами ЄС санкцій та обмеження ціни на російський газ, його експорт до країн ЄС значно скоротився буквально за кілька місяців.

На початку цього року низка європейських країн були повністю відключені від російського газу через відмову платити за поставки в рублях. До того ж майже всі основні маршрути трубопроводів, що постачають російський газ, були певним чином скомпрометовані.

Зараз російський газ до Європи надходить лише через один з пунктів транскордонного кордону Росії з Україною та через одну нитку газопроводу "Турецький потік" через Туреччину до Угорщини та Сербії.

Проте наразі "Газпром" поступово нарощує поставки до Китаю, причому добові обсяги в грудні перевищували договірні рівні, а в окремі дні - досягали рекордів.

У той же час аналітики у матеріалі видання Financial Times зазначають, що через нестачу енергоресурсів у 2023 році для економіки єврозони характерними будуть висока інфляція, тенденція до скорочення виробництва і зростання безробіття.

На думку майже 90% із 37 економістів, опитаних FT, єврозона вже перебуває в рецесії, а ВВП загалом скорочуватиметься протягом усього наступного року.

На думку більшості економістів, Європа, можливо, пережила найгіршу зі своїх енергетичних криз, спричинених вторгненням Росії в Україну.

Мʼяка осінь дозволила зберегти потужності газосховищ майже на повну потужність. Однак багато хто побоюється, що перспектива нормування енергії може повернутися наступного року, особливо якщо ця зима буде надзвичайно холодною, що призведе до виснаження запасів, або якщо потоки газу з Росії ще більше скоротяться у 2023 році, - зазначається в матеріалі видання.

Автори матеріалу наголошують, що країнам ЄС дійсно вдалось знизити залежність від російського газу за рахунок Норвегії, США та Близького Сходу, а також альтернативних джерел енергії.

Однак економісти очікують, що спад економіки в поєднанні зі значно вищою вартістю іпотечних кредитів в Європі спричинить радикальні зміни на ринку житла. У середньому, за прогнозами економістів, ціни на житло в єврозоні 2023 року впадуть на 4,7%.

За прогнозами експертів, економіка єврозони коротиться трохи менш ніж на 0,01%.

Це більш песимістично, ніж за даними Європейської комісії та Європейського центрального банку, які відповідно заявляли, що економіка ЄС наступного року зросте на 0,3% та 0,5%, - зазначають автори матеріалу.

При цьому, інфляція в єврозоні залишатиметься вищою за цільовий рівень ЄЦБ у 2% ще як мінімум два роки. У середньому респонденти передбачають, що ціни зростуть трохи більше ніж на 6% у 2023 році та майже на 2,7% - у 2024-му.

Крім того, FT зазначає, що наступного року зростання заробітної плати становитиме 4,4%, що нижче за прогноз ЄЦБ на рівні 5,2%. У середньому, за прогнозами економістів, безробіття зросте в єврозоні з рекордно низького рівня у 6,5% у жовтні цьогоріч до 7,1% наприкінці наступного року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?