Експрезидента Киргизстану Атамбаєва знову заарештували
Категорія
Світ
Дата публікації

Експрезидента Киргизстану Атамбаєва знову заарештували

Експрезидента Киргизстану Атамбаєва знову заарештували
Джерело:  online.ua

У суботу, 10 жовтня, спецназ штурмом увірвався в резиденцію колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, щоб знову заарештувати ексглаву республіки. Держкомітет національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану вже підтвердив, що Атамбаєва затримали за підозрою в організації масових протестів у Бішкеку. З ним затримано Каната Сагимбаєва і Даміра Мусакєєва, які були особистими охоронцями політика. Важливо відзначити, що Атамбаєва затримали через чотири дні після того, як його звільнили з СІЗО - там він перебував із серпня 2019 року за підозрою в корупції. Що відбувається в Бішкекі 10 жовтня, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ДКНБ Киргизстану і ГУВС Бішкека.

Як відомо, напередодні на Атамбаєва вчинили замах. Соратниця експрезидента Киргизстану Кулдуз Жолдубаєва повідомила, що машину політика обстріляли бойовими кулями, але він не постраждав. Атамбаєв стверджував, що за добу до інциденту отримав інформацію про те, що на нього готують замах.

Замах на Атамбаєва стався після того, як він виступив на мітингу, який був організований в його підтримку і в підтримку колишнього прем'єр-міністра Омурбека Бабанова. Під час акції відбувалися бійки між учасниками мітингу і прихильниками ексдепутата Садира Жапарова, висунення якого на пост прем'єра підтримав парламент.

На тлі масових заворушень президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков розпорядився ввести в Бішкекі режим НС, також за його указом в місто ввели війська. З 10 жовтня в столиці діє комендантська година - з 21:00 до 05:00 жителям міста заборонено виходити на вулицю, заборонено продавати зброю і алкогольні напої з 18:00, а також забороняється проведення мітингів, зборів і вуличних протестів. У столиці Киргизстану діє особливий режим в'їзду і виїзду.

Нагадаємо, в червні 2020 року Атамбаєв був засуджений до 11 років в'язниці за звинуваченням в незаконному звільненні кримінального авторитета. Він також є головним фігурантом справ про незаконне збагачення і вбивства бійця спецназу під час штурму резиденції Атамбаєва в 2019 році. В ході протестів в ніч на 6 жовтня, які спалахнули після парламентських виборів в країні, демонстранти в Бішкекі звільнили експрезидента Киргизстану з СІЗО Держкомітету нацбезпеки країни. Після цього суд в Бішкека заявив про переведення Атамбаєва під домашній арешт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Киргизстан терміново закрив кордони після зникнення президента Сооронбая Жеенбекова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?