Енергоатом домовився про будівництво в Україні 20 атомних енергоблоків
Категорія
Економіка
Дата публікації

Енергоатом домовився про будівництво в Україні 20 атомних енергоблоків

Енергоатом домовився про будівництво в Україні 20 атомних енергоблоків
Джерело:  online.ua

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом" та американська компанія Holtec International домовилися про будівництво в Україні до 20-ти атомних енергоблоків з реакторами SMR-160.

Джерело: Енергоатом

В Україні побудують нові атомні енергоблоки

Про це домовилися президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та виконавчий директор американської компанії Holtec International Доктор Кріс Сінгх.

21 квітня вони підписали відповідну угоду.

Згідно з угодою, в Україні побудують до 20-ти реакторів SMR-160. До 2029 року планується реалізація першого пілотного проєкту з виходом на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі.

Впровадження малих модульних реакторів допоможе й у заміщенні зруйнованих внаслідок російської агресії теплоенергетичних потужностей.

Задля реалізації проєкту буде створено Спільний проєктний офіс, в якому працюватимуть не лише представники НАЕК «Енергоатом» та Holtec International, а й Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ та Міненерго України.

Навіщо Україні будівництво малих модульних реакторів

Угода, за словами Котіна, дасть впровадити перспективні, безпечні, чисті, надійні й ефективні технології малих модульних реакторів та зробити Україну провідною країною світу в галузі чистої енергетики.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що спорудження в Україні малих модульних реакторів сприятиме зміцненню енергетичної безпеки та дасть можливість замінити зруйновані російськими атаками теплоенергетичні потужності й досягнути цілей декарбонізації.

Україна має значний кадровий потенціал для розвитку провідних атомних технологій і докладатиме максимум зусиль, зокрема у співпраці і з американськими партнерами, для витіснення зі світового ринку російської атомної галузі, - додав він.

У компаніх зазначили, що раніше Holtec International вже була підрядником будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, яке в квітні 2022 року було введене в експлуатацію.

В Енергоатомі пояснили, що SMR-160 – це легководний реактор під тиском потужністю 160 МВт, який використовує як паливо низькозбагачений уран і має гнучкість для виробництва технологічного тепла для промислового застосування й виробництва водню.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?