Епідеміологиня розкрила правду про новий штам коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Епідеміологиня розкрила правду про новий штам коронавірусу

Епідеміологиня розкрила правду про новий штам коронавірусу
Джерело:  24 канал

Новий штам коронавірусу, який нещодавно виявили у Великій Британії, Нідерландах та Данії, уже встиг обрости міфами та конспірологічними теоріями. На тлі загострення ситуація Всесвітня організація охорони здоров'я вирішила провести екстрену нараду, під час якої планує обговорити стратегію реагування та протидії. Завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету Наталя Виноград уже розповіла українцям про небезпеку мутації коронавірусу і про зменшення кількості виявлених випадків в Україні. Як стверджує експертка, новий штам з'явився ще в кінці вересня, але упродовж 2 місяців він набував свій епідеміологічний потенціал і тільки наразі став проблемою. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

"Новий штам вже давно пішов з Англії в інші континенти: в Австралію, Африку, низку європейських держав", – заявила епідеміологиня.

Виноград підтвердила той факт, що мутований вірус справді є заразнішим на 70%. За її словами, це довели численні дослідження. Фахівчиня звернула увагу на те, що часто мутацій, які нагромаджуються за певний період, достатньо для того, щоб змінилися властивості вірусу.

"Для нас бажано, щоб він став менш патогенним. Натомість вірус як біологічний вид має потребу нагромадити себе як біомасу на планеті", – підкреслила вона.

Тотальний локдаун, на переконання Наталі Виноград, не матиме очікуваного результату, адже, згідно зі стандартами реагування, необхідно ухвалювати обмеження на 2 інкубаційних періодів. Як відомо, один такий період – 21 день, тобто загалом потрібно ухвалити рішення на 42 дні. Однак навіть незначні заходи можна вважати ефективними.

Експертка не заперечує той факт, що наразі нашій країні вдалось дуже багато:

  • подолати негативізм людей, які не хотіли вірити в наявність вірусу;

  • навчити українських громадян дотримуватись відповідних заходів безпеки;

  • налагодили систему контролю, яка дає можливість розуміти ефективність тих заходів.

Виноград також звернула увагу на те, що вірус дуже любить холод, тому вона закликає українців під час новорічних свят утриматись від масових святкувань біля ялинки та на зимових курортах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що науковці відповіли, для кого може бути небезпечним новий штам коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?