Ердоган прийняв жорстке рішення проти України - що відбувається
Категорія
Політика
Дата публікації

Ердоган прийняв жорстке рішення проти України - що відбувається

Ердоган прийняв жорстке рішення проти України - що відбувається
Джерело:  online.ua

Україна втрачає ринок збуту своєї продукції. З 20 серпня Туреччина вводить додатковий митний збір у розмірі 15-20% на 115 видів українських товарів, через що їх експорт буде фактично заблокований. Таке жорстке рішення проти України прийняв турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган, який вже підписав відповідний указ. Яка продукція потрапила під нові мита і як рішення Ердогана відіб'ється на українському експорті повідомили в Європейській бізнес асоціації (ЕВА), передає ONLINE.UA.

"20 серпня набуває чинності Указ Президента Туреччини, яким вводиться додатковий митний збір для 115 товарів, в тому числі для кондитерської продукції. Згідно з цим Указом, з кондитерської продукції, що імпортується до Туреччини, буде стягуватися додатковий збір у розмірі від 15% до 20%, за винятком продукції з ЄС і країн, з якими у Туреччині підписані Угоди про вільну торгівлю. Зокрема, для української шоколадної кондитерської продукції додаткове мито повинне становити 20%, для борошняної - 15% ", - повідомили ЕВА.

В асоціації підкреслили, що на український ринок турецька кондитерська продукція потрапляє на більш вигідних умовах: ввізне мито становить 5-15% в залежності від виду продукції.

"Тому рішення турецької влади підвищити митні ставки значно погіршує і без того нерівні для України умови доступу на турецький ринок і створює неконкурентне середовище для українських виробників. Відповідно, впровадження додаткових мит турецькою стороною зробить економічно недоцільним і фактично повністю заблокує український кондитерський експорт до Туреччини", - пояснили наслідки рішення Ердогана в ЕВА, зазначивши, що Україна через це втратить близько 15 млн доларів на рік.

Як відомо, в минулому році експорт кондитерських виробів з України до Туреччини зріс на 20% в порівнянні з 2018 роком - до 7,12 тис. тонн. Туреччина в 2019 році увійшла до топ-10 імпортерів української кондитерської продукції, її частка від загального обсягу кондитерського експорту склала 3%. Україна імпортувала з Туреччини в 2019 році 7,56 тис. тонн кондитерської продукції, що на 13% більше показника 2018 року. У першому півріччі 2020 експорт українських кондвиробів в Туреччину зріс на 2,7% і склав 3,06 тис. тонн при середній ціні експорту 1,81 доларів за кг.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що український уряд продовжив спецмита на імпортуємі з Росії вугілля, дизельне паливо і скраплений газ. Згідно із затвердженими тарифами, для газів скраплених і вуглеводнів мито тепер становитиме 3%, для вугілля - 65%, на дизпаливо - 4%. Відповідне рішення вже вступило в силу. Встановлені спецмита будуть діяти до 31 грудня 2020 або до припинення російської агресії щодо України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?