Ердоган знову заявив про намір блокування вступу Фінляндії і Швеції в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Ердоган знову заявив про намір блокування вступу Фінляндії і Швеції в НАТО

Ердоган знову заявив про намір блокування вступу Фінляндії і Швеції в НАТО
Джерело:  online.ua

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що шведська та фінська делегації не повинні приїжджати до Анкари, щоб переконати її схвалити їхню заявку на вступ до НАТО.

Джерело: Reuters

Туреччина проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО

Уряд Швеції офіційно вирішив подати заявку на членство в НАТО, через день після того, як президент Фінляндії Саулі Нііністо підтвердив, що Гельсінкі також подасть заявку на членство.

Минулого тижня Туреччина здивувала своїх союзників по НАТО, заявивши, що не розглядатиме їх заявки позитивно, в основному посилаючись на їхню історію прийому членів груп, які Анкара вважає терористами.

На прес-конференції в понеділок Ердоган повторив, що Туреччина не схвалить їх заявки на вступ до НАТО, назвавши Швецію «розсадником» терористичних організацій і додавши, що в її парламенті є терористи.

Жодна з цих країн не має чіткого, відкритого ставлення до терористичної організації. Як ми можемо їм довіряти?, - сказав він.

Міністерство закордонних справ Швеції заявило раніше, що високопоставлені представники Швеції та Фінляндії планують поїхати до Туреччини для переговорів, щоб вирішити заперечення Анкари.

Вони приїжджають до Туреччини в понеділок. Вони приїжджають нас переконати? Вибачте, але вони не повинні намагатися, - сказав Ердоган про запланований візит.

Ердоган заявив, що НАТО стане «місцем, де зосереджені представники терористичних організацій», якщо дві країни приєднаються.

Анкара каже, що Швеція та Фінляндія приховують людей, які, за її словами, пов’язані з угрупованнями, які вона вважає терористами, а саме з бойовиками Робочої партії Курдистану (PKK) і послідовниками Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту 2016 року.

Ердоган також заявив, що Туреччина виступатиме проти заявок на НАТО тих, хто ввів проти неї санкції. Швеція і Фінляндія ввели ембарго на експорт зброї Туреччині після її вторгнення в Сирію в 2019 році.

НАТО і Сполучені Штати заявили, що вони впевнені, що Туреччина не відмовиться від членства Фінляндії та Швеції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?