ЄС допустив повний розрив відносин з режимом Лукашенка й нові санкції
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС допустив повний розрив відносин з режимом Лукашенка й нові санкції

ЄС допустив повний розрив відносин з режимом Лукашенка й нові санкції
Джерело:  online.ua

Влада Євросоюзу допустила розширення санкційного тиску на режим Олександра Лукашенка за одним з нових сценаріїв. Передбачається, що офіційний Брюссель будуватиме відносини з чинним білоруським урядом відповідно до одного з алгоритмів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Radio Free Europe.

За даними джерел, документ під назвою “Доповідь керівників місій ЄС: огляд обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі в лютому 2021 року” обговорять у наступні тижні.

У документації згадують чотири шляхи взаємодії Євросоюзу з режимом Лукашенка. Перший з них передбачає тактику очікування із покроковим застосуванням санкцій.

Другий — це так звана “мовчазна” дипломатія. Мінськ відвідає місія найвищого рівня, або ж для переговорів з білоруським режимом його представників запросять на нейтральну територію. Цей варіант також включає погодження з офіційним Мінськом його діалог з ОБСЄ та залучення до переговорів РФ і США.

Третій шлях стане початком зниження дипломатичної активності та розширення санкційного тиску на режим Лукашенка, йдеться про фізичних та юридичних осіб. Водночас європейська сторона готова порушити справи “за національним законодавством в ЄС проти винуватців тортур та нелюдського поводження”

Четвертий сценарій найсуворіший з усіх попередніх. Він фактично передбачає повне заморожування відносин з Білоруссю — виведення дипмісії країн ЄС, повномасштабні санкції навіть проти галузей промисловості, заборона продажу єврооблігацій, мораторій для республіки на “Східне партнерство”, визнання так званого ”уряду в еміграції”.

Для уникнення посилення санкцій та погіршення відносин білоруська сторона повинна припинити перш за все репресії проти місцевого населення. Також режим повинен дати волю політичним в’язням, наявність яких влада наразі відкидає.

Пізніше в РБ повинні відбутися нові чесні вибори, за якими могли б спостерігати міжнародні організації, журналісти й дипломати з різних країн.

Як повідомляв ONLINE.UA, лідер режиму Олександр Лукашенко допустив проведення амністії політичних в’язнів у Білорусі лише за однією умовою. Диктатор стверджує, що для цього необхідно спочатку довести, що в республіці існують політичні переслідування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?