ЄС готовий подвоїти виробництво снарядів для ЗСУ — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС готовий подвоїти виробництво снарядів для ЗСУ — Bloomberg

ЄС готовий подвоїти виробництво снарядів для ЗСУ — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Найближчим часом Європа збільшить виробництво артилерійських боєприпасів вдвічі. Це має допомогти Україні у війні та збільшити постачання на континент.

Джерело:  Bloomberg

ЄС подвоїть виробництво снарядів для України

Як повідомив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, збільшення виробництва боєприпасів має статися або до кінця 2023 року, або до початку 2024 року.

Ми бачимо, що європейські промислові потужності зросли, тож це позитивна тенденція. Мабуть, до кінця року – або до початку наступного року – ми зможемо виробляти майже вдвічі більше, ніж виробляли в Європі роком раніше – сказав міністр.

Зазначається, що ЄС прагне швидко збільшити виробництво 155-мм артилерійських снарядів як для підтримки допомоги Києву, так і для поповнення власних запасів. Проте роки обмежень на оборонні витрати залишили оборонну промисловість Європи недостатньою для швидкого нарощування виробництва.

Певкур не уточнив обсяги, яких, як очікується, досягне галузь. Проте в політичному документі Естонії, розісланому державам-членам цього року, йдеться, що блок має потужність для виробництва близько 300 тисяч снарядів на рік.

Подвоєння цієї цифри означатиме виробництво до 600 тисяч снарядів до кінця цього року, причому обсяг виробництва продовжуватиме зростати.

ЄС знайшов новий спосіб швидко допомогти ЗСУ

5 вересня Європейське оборонне агентство підписало вісім контрактів з промисловістю на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів для української армії. Згадане підписання контрактів стало першим в історії кроком до використання Євросоюзу для колективної закупівлі зброї.

Як вдалося дізнатися журналістам, боєприпаси, що закуповуються, призначені для найбільш поширених самохідних гаубиць, які ЗСУ отримали від членів блоку. Насамперед йдеться про французькі Caesar, польські Krab, німецькі Panzerhaubitze 2000 та словацькі Zuzana.

З метою дотримання юридичних зобов’язань та захисту комерційної таємниці, EDA не може розголошувати імена підрядників та ціни за одиницю продукції на даному етапі, а також не коментує переговори, що тривають.

Окрім того, наголошується, що згадані контракти були укладені в рамках тристороннього підходу до постачання більшої кількості артилерійських боєприпасів і ракет в Україну, підтриманого Радою Євросоюзу ще декілька місяців тому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?