ЄС готується заблокувати експорт Pfizer до Британії через конфлікт навколо вакцин
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС готується заблокувати експорт Pfizer до Британії через конфлікт навколо вакцин

ЄС готується заблокувати експорт Pfizer до Британії через конфлікт навколо вакцин
Джерело:  online.ua

Євросоюз може заблокувати експорт вакцини Pfizer проти коронавірусу COVID-19, яку виготовляють у Бельгії, до Великої Британії. Офіційний Брюссель розглядає такий крок у відповідь на зрив поставок препарату AstraZeneca. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Independent.

Журналісти отримали доступ до змісту листа голови Євроради Шарля Мішеля. У ньому говориться, що співдружність вивчає такі “невідкладні заходи”, яким передували спроби вирішити проблему дипломатичними шляхами та діалогом.

Початок “вакцинних війн”, як вони звуться у публікаціях, спровокований британо-шведською компанією AstraZeneca. Вона 22 січня оголосила про затримку поставок антикоронавірусної вакцини до країн ЄС.

Водночас компанія зберегла у повному обсязі поставки британському партнеру. Представники AstraZeneca пояснили таку суперечливу ситуацію тим, що раніше вони узгодили контракт з Лондоном, а не Брюсселем.

Фактичне скорочення поставок у ЄС за перший квартал 2021 року становитиме 67%.

Комісарка ЄС з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес звернулася до AstraZeneca з приводу виконання зобов’язань відповідно контракту. Європейська сторона наразі підозрює, що компанія могла домовитися про продаж Британії чи іншим країнам партій вакцини, які раніше передбачалися для Брюсселя.

Нагадаємо, Велика Британія вже не виступає учасницею Євросоюзу та не обмежена відповідно жодними бюрократичними процесами, чинними у співдружності. Уряд королівства раніше за сусідів ухвалив рішення щодо дозволу на використання наявних вакцин проти коронавірусу. Представники країн ЄС ухвалювали подібні рішення трохи пізніше.

Як повідомляв ONLINE.UA, експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я констатують неможливість знищити коронавірус COVID-19 та його штами у 2021 році. Директор програми з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я Майкл Раян наголосив, інфекція поширюватиметься навіть після вакцинацій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?