ЄС, НАТО та США екстрено звернулися до України - що відбувається
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС, НАТО та США екстрено звернулися до України - що відбувається

ЄС, НАТО та США екстрено звернулися до України - що відбувається
Джерело:  online.ua

Міжнародна дорадча група (МКГ), до якої входять Консультативна місія Євросоюзу, офіс зв'язку НАТО і посольство Штатів, продовжує уважно слідкувати за політичною та соціальною ситуаціями в Україні. Так, нещодавно стало відомо, що МКГ екстрено закликала український парламент ухвалити закон про реформування Служби безпеки України, що відповідатиме вимогам національної безпеки і євроатлантичним стандартам. Варто звернути увагу на те, що це вже не перший заклик, який пролунав від ЄС, США та Альянсу з цього приводу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відповідну заяву групи, розміщену на сайті Консультативної місії ЄС.

Що важливо розуміти, Міжнародна дорадча група була створена ще 4 років тому при Службі безпеки як спеціальний орган. 26 червня група провела зустріч із главою ВРУ Дмитром Разумковим, щоб детально обговорити реалізацію Закону України про національну безпеку, і, зокрема, реформу Служби безпеки.

"Ми підкреслили важливість змістовної реформи СБУ для шляху України в ЄС і НАТО. Поточна робота над проєктом закону про СБУ надає історичну можливість просунутися вперед у цій реформі... Ми закликали Раду скористатися цією можливістю, щоб перетворити СБУ на сучасне громадянське агентство внутрішньої безпеки з цілеспрямованими і чітко визначеними функціями і сильним демократичним наглядом відповідно до Закону про вимоги національної безпеки і євроатлантичними стандартами, принципами та кращими практиками", - зазначається в заяві.

Що важливо розуміти, нещодавно Міжнародна консультативна група підготувала документ з аналізом президентського проєкту про реформу Служби безпеки України, в якому безжалісно розкритикувала перетворення СБУ у всесильну структуру. Варто звернути увагу на те, що у Верховній Раді і в самій СБУ вже згодилися на суттєві поступки. Український парламнет вже запустив досить рідкісну процедуру повторного першого читання, яка відкриває можливість для докорінного перегляду законопроєкту, його структури і ключових положень.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно заступник керівника з питань реформування Служби безпеки України Сергій Пунь у статті для вітчизняних ЗМІ  поділився своїм баченням майбутнього СБУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?