ЄС не визнав результати виборів у Сирії
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС не визнав результати виборів у Сирії

ЄС не визнав результати виборів у Сирії
Джерело:  online.ua

Сирійський диктатор Башар Асад здобув перемогу на нових президентських виборах у країні, зруйнованій довготривалою війною. Країни Євросоюзу відмовилися визнавати результати голосування.

Джерело: Deutsche Welle

За оприлюдненими даними, позиція ЄС полягає в тому, що вибори в САР не були “ні чесними, ні прозорими”, тому не можна визнати Асада як легітимного переможця.

Згідно з офіційним оголошенням сирійського режиму, Асад переміг за підтримки 95% голосів виборців.
Рішення про невизнання виборів у Сирії ухвалили міністри закордонних держав ЄС, які провели зустріч напередодні. Цьому передували окремі критичні виступи голів МЗС Франції, Німеччини, Італії, а також Сполучених Штатів і Великої Британії.

“Ми засуджуємо рішення режиму Асада провести вибори поза рамками, встановленими резолюцією 2254 Ради безпеки ООН, і приєднуємося до голосів сирійців, включно з голосами представників громадянського суспільства і сирійської опозиції, які назвали це голосування незаконним”, - говориться у спільній заяві європейських міністрів.

Вибори в Сирії

Голосування з приводу виборів президента в САР провели нещодавно 26 травня. Організували масштабну подію не на всій території країни, а лише приблизно на двох третинах підконтрольних режиму територій. Інші райони підпорядковані різноманітним угрупованням повстанців.

Оголошення результатів сталося двома днями пізніше.

Асад і президентство в Сирії

Башар Асад очолив САР ще 2000 року. Кілька місяців тому його загальна каденція перевищила два десятиріччя.

До нього авторитарним правителем Сирії був Хафез Асад - батько чинного диктатора, який керував республікою на Близькому Сході з 1971 року. Він помер влітку 2000 року, а напередодні режиму організував де-факто мирну передачу влади від батька до сина.

Водночас у країні з 2011 року триває громадянська війна, яка спочатку була частиною хвилі антидиктаторських заворушень під назвою "Арабська весна".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?