ЄС пригрозив Україні призупиненням безвізу. Зеленському дали останній шанс
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС пригрозив Україні призупиненням безвізу. Зеленському дали останній шанс

ЄС пригрозив Україні призупиненням безвізу. Зеленському дали останній шанс

Владу Європейського Союзу неабияк обурило та розізлило останнє рішення Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів. За словами представників ЄС, воно може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу. Це наголошується у листі посла України при Євросоюзі Миколи Точицького на адресу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. В ЄС попередили офіційний Київ, що скандальне рішення КСУ є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму, оскільки одним із офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, в результаті виконання яких було запроваджено безвізовий режим, передає ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

Окрім того, у листі наголошується, що незалежність, інституційна спроможність та стійкість інфраструктури, насамперед антикорупційної, є критерієм досягнення низки короткострокових та стратегічних цілей у відносинах з Європейським Союзом, серед яких:

  • збереження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС;

  • співпраця з Міжнародним валютним фондом, що є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд.євро, покликаних забезпечити фінансову-економічну стабілізацію в нашій країні;

  • інтеграція до енергетичного ринку ЄС (йдеться про незалежність НКРЕКП);

  • поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);

  • інтеграція до єдиного цифрового ринку (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності) тощо.

Влада Європейського Союзу вирішила дати команді Володимира Зеленського останній шанс, щоб оперативно ліквідувати проблему, що виникла після рішення КСУ.

"Враховуючи зазначене та з метою запобігання розвитку несприятливого сценарію, пропонували б у стислі строки створити робочу групу високого рівня із опрацювання змін до Конституції України, до якої б також увійшли представники Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, суддівського самоврядування, наукових кіл та громадянського суспільства", — сказано в листі.

Як повідомляв ONLINE.UA, Володимир Зеленський терміново скликав РНБО через рішення КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?