ЄС розгляне можливість санкцій проти РФ у разі обмеження постачання газу
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС розгляне можливість санкцій проти РФ у разі обмеження постачання газу

ЄС розгляне можливість санкцій проти РФ у разі обмеження постачання газу
Джерело:  online.ua

Європейський союз може запровадити санкції проти Росії не тільки через пряму військову агресію проти України, а й через використання поставок газу як тиску, кібератаки та кампаній з дезінформації.

Джерело: Bloomberg

Санкції проти РФ за газ та кібератаки

Підготовка санкцій Європейським Союзом, скоординованих із США, зосереджена на інших формах можливої російської агресії, включаючи кампанію дезінформації, кібератаку, обмеження поставок газу або спроби дестабілізувати уряд президента Володимира Зеленського чи центральний банк, за словами чиновників ЄС.

Але країни ЄС розходяться щодо того, як реагувати на різні сценарії, навіть обговорюють, що буде вважатися вторгненням, - сказав один із чиновників, який попросив не називати його особи.

Європейські країни дотримуються різних поглядів на те, які політичні, економічні чи фінансові санкції мають бути накладені на Росію, якщо вона піде проти України.

На тлі розбіжностей щодо того, що заслуговує на санкції, кілька країн Балтії та Східної Європи стверджують, що гібридної кібератаки має бути достатньо.

Фото: unsplash.com

В ЄС не можуть домовитися щодо санкцій проти Росії

Зусилля ЄС домовитися про спільні заходи ускладнюються через труднощі з визначенням винних, особливо у випадку дій з дестабілізації адміністрації України та кібератак.

За словами одного з чиновників, ЄС готує пакет санкцій, який включатиме вплив на здатність Москви конвертувати валюту. Блок також розглядає питання експортного контролю, заборони на експорт-імпорт і обмеження доступу до ключових технологій - системи платежів Swift і енергетичні штрафи.

ЄС, США та Велика Британія мають більше працювати над визначенням і проясненням конкретних причин для різних санкцій, що було ключовою темою розмови Байдена з європейськими лідерами.

Водночас раніше повідомлялося, що ФРН домагається винятків для енергетичного сектора за можливого введення санкцій проти РФ через ситуацію навколо України. Так, якщо буде ухвалено рішення заборонити російським банкам здійснювати розрахунки з операцій у доларах США, уряд Німеччини хотів би, щоб такі обмеження не стосувалися енергетики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?