ЄС розкритикував закон України про покарання за брехню у деклараціях
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС розкритикував закон України про покарання за брехню у деклараціях

ЄС розкритикував закон України про покарання за брехню у деклараціях

Декілька днів тому український парламент підтримав новий законопроєкт, який відновлює відповідальність за неправдиве декларування. Однак влада Європейського Союзу вже встигла розкритикувати законопроєкт, оскільки, як стверджують в ЄС, він передбачає недостатнє покарання для чиновників. З такою гучною заявою виступив посол Єврсоюзу в Україні Матті Маасікас. Дипломат також звернув увагу на те, що Брюссель все одно готовий допомогти офіційному Києву знайти вихід із ситуації, що склалася, передає ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"ЄС чітко висловив свою позицію щодо закону, який ухвалила Верховна рада для відновлення відповідальності за неправдиве декларування активів. Ми визнали, що це є кроком у реагуванні на рішення Конституційного суду, але цього недостатньо для відновлення стримуючого ефекту системи декларування, і це треба доопрацювати", — наголосив Матті Маасікас.

Він також нагадав, що ідентична позиція була оприлюднена напередодні у комюніке Єврокомісії після онлайн-зустрічі з представниками Кабінету міністрів, у якому, серед іншого, йшлося про необхідність вирішувати ситуацію, що виникла у зв’язку з рішенням Конституційного суду.

Як уже згадувалося раніше, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням народних обранців щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення. Що важливо розуміти, саме через визнання Конституційним судом неконституційними норм щодо недостовірного декларування та повноважень НАЗК офіційний Київ ризикує втратити підтримку МВФ, Світового банку та інших міжнародних партнерів, також це ставить під сумнів безвізовий режим із Європейським Союзом.

Попри це представники Конституційного Суду України вже 8 грудня офіційно заявили про відновлення роботи відомства, ігноруючи конституційну кризу та проблеми, які були спровоковані конкретно ними.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше глава МЗС Дмитро Кулеба пояснив, до чого ще може призвести скандальне рішення КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?