ЄС та Азербайджан підписали угоду про постачання до Європи 20 млрд кубометрів газу на рік
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС та Азербайджан підписали угоду про постачання до Європи 20 млрд кубометрів газу на рік

ЄС та Азербайджан підписали угоду про постачання до Європи 20 млрд кубометрів газу на рік
Джерело:  online.ua

18 липня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписала з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим меморандум про стратегічне партнерство. Азербайджан подвоїть імпорт природного газу в ЄС до 2027 року.

Джерело: президентка Єврокомісія Урсула фон дер Ляєн

ЄС збільшує імпорт газу з Азербайджану

Азербайджан має величезний потенціал у відновлюваній енергетиці. Сьогодні ми закладаємо основу для нового партнерства в цій сфері. І ми зобов’язуємося зменшити викиди метану через весь ланцюг постачання газу, - написала вона.

Умовою угоди є збільшення пропускної здатності Південного газотранспортного коридору — це мережа трубопроводів, що з'єднує Каспійське море з Європою.

Вона зросте з 8,1 мільярда кубометрів газу до 12 мільярдів. За декілька років вона зросте до 20 мільярдів кубометрів.

За словами фон дер Ляєн, постачання російського газу до Європи не є надійним, тому ЄС вирішив звернутись до «більш надійних постачальників», до яких зараховують Азербайджан.

Угода допоможе ЄС зменшити свою залежність від російських енергоносіїв.

Сьогодні цим новим Меморандумом про взаєморозуміння ми відкриваємо новий розділ у нашій енергетичній співпраці з Азербайджаном, ключовим партнером у наших зусиллях щодо відмови від російського викопного палива», — сказала фон дер Ляєн.

Оголошення є частиною ширшого поштовху ЄС щодо пошуку альтернативних постачальників енергії після вторгнення Росії в Україну.

Занепокоєння в Брюсселі щодо повного припинення російського газу зросло минулого тижня після того, як газопровід «Північний потік-1» почав плановий ремонт, що призвело до припинення поставок.

Роботи на трубопроводі з Росії до Німеччини мають тривати до кінця цього тижня, але МЗС Росії заявило, що майбутнє трубопроводу пов’язане з санкціями проти Москви.

На тлі того, що Росія продовжує озброювати свої енергоносії, диверсифікація нашого імпорту енергії є головним пріоритетом для ЄС, — йдеться в заяві Європейської комісії.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?