ЄС ухвалив рішення щодо Білорусі після скандалу з Ryanair
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС ухвалив рішення щодо Білорусі після скандалу з Ryanair

ЄС ухвалив рішення щодо Білорусі після скандалу з Ryanair
Джерело:  online.ua

24 травня глави країн та урядів Європейського союзу підтримали політичне рішення про посилення тиску на команду білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Цю інформацію підтвердив речник президента Європейської ради Барен Лейтс.

Джерело: сайт ЄС

Які рішення щодо Білорусі були ухвалені під час саміту ЄС

24 травня очільник країн Євросоюзу екстрено обговорили спільну відповідь на дії людей Лукашенка, які 23 травня неочікувано для всіх захопили авіалайнер Ryanair, що пролітав над територією Білорусі, для арешту одно з пасажирів лайнера - опозиційного журналіста Романа Протасевича.

"Окрім політичної вимоги до Лукашенка про негайне звільнення Протасевича та його дівчини Софії Сапеги, а також заклику до ICAO терміново розслідувати безпрецедентні дії Білорусі, лідери ЄС погодилися на розширення персональних санкцій проти представників білоруського режиму та пов’язаних з ними компаній", - йдеться в повідомленні.

Також офіційний Брюссель доручив шефу європейської дипломатії Жозепу Боррелю розробити та схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі.

Що важливо розуміти, подібного рішення не було в проєкті, воно з’явилося в ході обговорення, зробивши реакцію Євросоюзу більш жорсткою. Які саме галузі підпадуть під санкції – поки члени ЄС не уточнюють.

Окрім того, вказано, що Євросоюз визначив потужні санкції стосовно білоруської авіагалузі.

"Рада ЄС має ухвалити юридичну заборону для авіакомпаній з Білорусі використовувати повітряний простір ЄС – як транзитом, так і для рейсів до аеропортів ЄС. Таким чином, для білоруської авіакомпанії "Белавіа" закриється західний напрямок, доступними залишаться рейси майже виключно до російських аеропортів. Україна, як відомо, також планує накласти заборону на рейси до Білорусі", - сказано в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що законодавчої заборони на транзит авіа простором Білорусі в ЄС вирішили не накладати, однак оприлюднять рекомендацію для європейських авіакомпаній оминати білоруську територію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?