ЄС висунув Україні нову вимогу щодо судової реформи
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС висунув Україні нову вимогу щодо судової реформи

ЄС висунув Україні нову вимогу щодо судової реформи
Джерело:  online.ua

Посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас звернувся до команди глави держави Володимира Зеленського з невідкладною вимогою: він заявив, що українська влада повиння реформувати Вищу раду правосуддя в рамках судової реформи. З такою заявою представник ЄС виступив під час засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Щодо вкрай потрібної судової реформи, ми звернули увагу на вкрай тривожний розвиток подій у Верховній раді щодо законопроєкту №4229. Разом зі своїми партнерами з Великої сімки та Венеційської комісії Євросоюз виступив з чіткою позицією щодо необхідності реформувати Вищу раду правосуддя як інстутицію, що має бути в центрі судової реформи", — наголосив Матті Маасікас.

Варто звернути увагу на те, що минулого тижня Комітет українського парламенту з правової політики схвалив текст законопроєкту про формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Однак, за словами експертів, в цьому документі є норми, які суперечать рекомендаціям міжнародних партнерів офіційного Києва.

"Комітет з правової політики повністю схвалив переписаний під ВРП текст законопроєкту № 3711 про формування Вищої кваліфкомісії суддів…Депутатів не зупинило те, що текст законопроєкту повністю суперечить Меморандуму України з МВФ, висновку Венеційської комісії, рекомендаціям послів G7 та ЄС... Це буде плювок в обличчя нашим найближчим міжнародним партнерам, які вклали в антикорупцію і реформу судів чимало зусиль", - наголосив глава правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Варто нагадати, що ще 25 січня Велика сімка на прохання української сторони опублікувала рекомендації щодо кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади. Ці поради були розроблені у відповідь на проблеми, спровоковані скандальним рішенням Конституційного Суду України у жовтні та до цього, які, на думку послів, стали серйозною загрозою демократичному розвитку країни.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Зеленський відкликав свій законопроєкт про перезавантаження КСУ

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?