Зеленський відкликав свій законопроєкт про перезавантаження КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський відкликав свій законопроєкт про перезавантаження КСУ

Зеленський відкликав свій законопроєкт про перезавантаження КСУ
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський у середу, 27 січня, відкликав з Верховної Ради законопроєкт щодо перезавантаження складу Конституційного суду. Документ, як зазначалося, потребує доопрацювання. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.

Державний лідер подав проєкт до Ради 29 жовтня 2020 року. Він мав на меті відновити довіру суспільства до конституційного судочинства після кризи, яку викликало рішення КСУ щодо антиконституційності покарання за брехню в деклараціях. Його позначили як невідкладний.

Відклик підтвердили під час засідання комітету з питань правової політики у згаданий день.

Законопроєкт №4288 складався з двох статей. Перша передбачала визнати рішення КСУ від 27 жовтня “нікчемним”, тобто таким, що не має юридичної сили. Це пояснювалося конфліктом інтересів у суді під час його ухвалення.

Друга передбачала повернення редакцій закону “Про запобігання корупції” та Кримінального кодексу до стану, який був чинним до рішення КСУ, яке заблокувало фактично роботу антикорупційних органів.

Нагадаємо, вердикт КСУ спричинив потужну кризу, на яку відреагували навіть за кордоном, Іноземні партнери закликали українську владу негайно повернути кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, оскільки її відсутність становить серйозні ризики для боротьби з корупцією.

Президент Зеленський своїм указом відсторонив від служби голову КСУ Олександра Тупицького, однак той звинуватив лідера в порушенні конституції. Він намагався відвідувати місце роботи, аж поки служба державної охорони не перестала його пускати.

Як повідомляв ONLINE.UA, Зеленський підписом затвердив указ, який вводив у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про посилення відповідальності за брехню в деклараціях посадовців. Документи вводять зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?