Зеленський затвердив рішення про посилене покарання за брехню в деклараціях
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський затвердив рішення про посилене покарання за брехню в деклараціях

Зеленський затвердив рішення про посилене покарання за брехню в деклараціях
Джерело:  online.ua

Український президент підписом затвердив указ, який вводив у дію рішення Ради національної безпеки та охорони про посилення відповідальності за брехню в деклараціях посадовців. Документи вводять зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Офіс президента.

За оприлюдненими деталями, законопроєкт РНБО рекомендований для внесення президентом на розгляд Верховної Ради. Рішення передбачає можливість для позбавлення порушника волі за неподання декларації чи неправдивих даних у неї.

“Так, пропонується внести зміни у статтю 366-2 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації), передбачивши, що умисне внесення недостовірних відомостей до декларації, які відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років”, - пояснили в ОПУ.

Якщо порушник свідомо зазначив дані, які відрізняються від дійсних на понад 2000 прожиткових мінімумів, йому загрожує штраф від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або ж ув’язнення на два роки навіть з забороною на обіймання посади до трьох років.

“Крім того, законопроєктом пропонується внести зміни до статті 366-3 Кримінального кодексу (неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування), згідно з якими за умисне неподання декларації передбачається карати штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років”, - додали в адміністрації.

Нагадаємо, восени Конституційний суд раптово ухвалив рішення про неконституційність норми про покарання за неправдиве декларування. Це стало початком кризи в Україні, необхідність якомога скоріше врегулювати яку закликали навіть іноземні партнери Києва.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Україні повністю відновили роботу Нацагентства з питань запобігання корупції, діяльність якого заблокували судді Конституційним судом. Відповідний закон напередодні опублікували у виданні "Голос України" і він набрав чинності з дня, наступного за днем оприлюднення, тобто з 30 грудня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?