В Україні відновили покарання за брехню в деклараціях, але Зеленський незадоволений
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні відновили покарання за брехню в деклараціях, але Зеленський незадоволений

В Україні відновили покарання за брехню в деклараціях, але Зеленський незадоволений
Джерело:  online.ua

В Україні повністю відновили роботу Нацагентства з питань запобігання корупції, діяльність якого заблокували судді Конституційним судом. Відповідний закон напередодні опублікували у виданні "Голос України" і він вступив в силу з дня, наступного за днем оприлюднення, тобто з 30 грудня. Закон відновлює не тільки повноваження НАЗК, в тому числі стосовно суддів Конституційного суду України, а й відновив кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Але український голова Володимир зеленский вважає, що в законі передбачено занадто м'яке покарання за приховування доходів, отриманих неправомірним шляхом. Тому він готує в Раду невідкладний законопроект, який передбачає посилення відповідальності за недостовірне декларування аж до позбавлення волі. Це рішення було прийнято на засіданні РНБО - Рада підтримала пропозицію президента. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ.

Як відомо, закони "Про внесення змін до Закону України Про запобігання корупції" та "Про повернення відповідальності за брехню в деклараціях" передбачають забезпечення повноцінного функціонування НАЗК і кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Правда, корупціонерів не будуть саджати у в'язницю за брехню в деклараціях. В цілому законопроект передбачає:

  • штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500 - 51 000 грн) або громадські роботи від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років - за вказівку недостовірних відомостей у розмірі від 500 до 4000 неоподатковуваних мінімумів для працездатних осіб (від 1,135 млн до 9,08 млн);

  • штраф від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 - 85 000 грн),, громадські роботи від 150 до 240 годин або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років - за вказівка недостовірних відомостей на суму понад 4000 неоподатковуваних мінімумів для працездатних осіб (від 9,08 млн);

  • штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42 500 - 51 000 грн) або громадські роботи від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років - за умисне неподання декларації.

Зеленський незадоволений тим, що депутати прийняли компромісний законопроект про покарання за брехню в деклараціях.

"Потрібно посилити відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Саме на це спрямований відповідний законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс, Кримінально-процесуальний кодекс та інші законодавчі акти щодо вдосконалення такої відповідальності, який був схвалений на засіданні РНБО і після доопрацювання буде внесений Президентом до Верховної Ради як невідкладний ", - вирішив президент.

Президент підкреслив, що багато народних депутатів не хотіли, щоб за недостовірне декларування було покарання у вигляді позбавлення волі, але він рішуче налаштований виправити цю "помилку".

"Я згоден, що цей законопроект потрібно доопрацювати, щоб не було суперечок з приводу тих чи інших норм", - зазначив Зеленський.

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін вважає, що питання кримінальної відповідальності за недостовірне декларування повинне бути вирішене саме таким способом, як того вимагає українське суспільство.

"Повинна бути відновлена не тільки кримінальна відповідальність, а й відповідне покарання за те, що особа не задекларувала якісь свої статки і це було зроблено навмисно і в значній сумі. Рада національної безпеки і оборони України підтримала позицію Президента щодо відновлення такого виду покарання, як позбавлення волі за недекларування і за недостовірні відомості в електронних деклараціях наших чиновників ", - підкреслив Костін.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський відсторонив від посади голову КСУ Олександра Тупицького. У суді вважають це рішення неправомірним і збираються оскаржити його на спеціальному засіданні КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?