В КСУ рішуче пішли проти Зеленського після відсторонення Тупицького
Категорія
Політика
Дата публікації

В КСУ рішуче пішли проти Зеленського після відсторонення Тупицького

В КСУ рішуче пішли проти Зеленського після відсторонення Тупицького
Джерело:  online.ua

Скандал, який розгорівся після рішення Конституційного суду України про скасування е-декларацій, набирає обертів. Після того, як глава КСУ Олександр Тупицький не з'явився в Офіс Генпрокурора за повісткою, де йому повинні були вручити підозру за статтями про підкуп свідків і введення суду в оману, президент України Володимир Зеленський відсторонив його від посади на два місяці. Рішення від відсторонення Тупицького було прийнято після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання ОГП, підписаного виконуючим обов'язки Генпрокурора України. В КСУ вважають неправомірним рішення Зеленського, тому суд збирається на спеціальне засідання, щоб його оскаржити. Як повідомляє пресслужба суду, президент має право відстороняти від посади тих, кого призначає, але рішення про звільнення судді КСУ може приймати тільки суд на спеціальному пленарному засіданні, передає ONLINE.UA.

"Незалежність судді Конституційного Суду України забезпечується, в тому числі особливим порядком і підставами припинення повноважень, звільнення судді Конституційного Суду України з посади в порядку, визначеному Конституцією України. Рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149- 1 Основного Закону України, приймається виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і ніякий інший орган або посадова особа не можуть прийняти таке рішення замість нього. Таким чином, з цього приводу буде призначено спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України ", - заявили в КСУ .

В Офісі президента в свою чергу підкреслили, що указ Зеленського про відсторонення Тупицького законний. Представник президента в КСУ Федір Веніславський пояснив, що Зеленський не звільнив і не припинив повноваження Тупицького.

"Це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції і законів України, згідно з Конституцією, видає укази. Відповідно до статті 154 особа, яку призначив на посаду Президент України, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонено від своєї посади. Тобто Президент України діє в повній відповідності зі своїми конституційними повноваженнями, усуваючи пана Тупицького з посади судді КСУ на два місяці ", - пояснив Веніславський.

Радник глави ОПУ Михайло Подоляк в коментарі УП прокоментував указ Зеленського про відсторонення Тупицького. Він пояснив, що тепер Тупицький процесуально не може бути присутнім на судових засіданнях, а його відсторонення може бути продовжено ще на два місяці, "аж до обов'язкового звільнення в зв'язку з очевидним конфліктом інтересів".

"Треба підкреслити, що Тупицький відсторонюється від виконання обов'язків саме судді. Тобто він процесуально не може бути присутнім на судових засіданнях. Крім того, відсторонення на два місяці обумовлено існуючою юридичною процедурою. Але так як в основі цього відсторонення лежить висловлена йому прокуратурою підозра кримінального характеру , відсторонення може бути продовжено і на наступні нормативні два місяці. Аж до обов'язкового звільнення в зв'язку з очевидним конфліктом інтересом і неможливістю виконувати обов'язки судді особою, підозрюваним у скоєнні злочинів ", - уточнив Подоляк.

Нагадаємо, 28 грудня Офіс генерального прокурора направив поштою повідомлення про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому. Після цього ОГП направив клопотання Зеленському про відсторонення Тупицького з посади судді строком на два місяці. Напередодні, 29 грудня, Зеленський терміново скликав РНБО, щоб вирішити, що робити з КСУ. Після засідання стало відомо, що Зеленський відсторонив Тупицького з посади.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський нарешті назвав людей, хто насправді стоїть за суддями КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?