Зеленський нарешті назвав людей, хто насправді стоїть за суддями КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський нарешті назвав людей, хто насправді стоїть за суддями КСУ

Зеленський нарешті назвав людей, хто насправді стоїть за суддями КСУ
Джерело:  Фокус

Український лідер Володимир Зеленський нарешті назвав людей, хто насправді стоїть за суддями КСУ. Президент України вважає, що вже багато років Конституційний суд України - це державно-приватне партнерство, яким керують акціонери. Зеленський відмовився називати імена "акціонерів", але пообіцяв їх оприлюднити, коли вже не буде президентом України. Однак президент пояснив, що до сих пір в КСУ посади суддів займають "діти" президента-втікача Віктора Януковича, "племінники" колишнього президента України Петра Порошенка та "далекі родичі" Юлії Тимошенко. Зеленський вважає, що цей склад суддів КСУ потрібно терміново поміняти. Він сподівається, що це станеться вже в 2021 році. При цьому перезавантаження КСУ, на думку Зеленського, повинно початися з відставки голови Конституційного суду Олександра Тупицького. Хто насправді стоїть за суддями КСУ і що Зеленський збирається робити далі з Конституційним судом, він розповів в інтерв'ю Фокус, передає ONLINE.UA.

Говорячи про КСУ, Зеленський нагадав, що конституційна криза, яка викликала резонансне рішення КСУ, нікуди не зникла - її, за словами президента, поки зупинили. Але повністю ліквідувати наслідки і конституційні ризики для України, на думку Зеленського, буде можливо тільки після повного перезавантаження КСУ.

"Скажімо так, дуже багато років в Україні працює державно-приватне партнерство, яким я називаю Конституційний Суд. Це коли є щось державне, але ним користуються які приватні структури. Тобто КС не є незалежним, хоча, згідно із законодавством, він повинен бути таким. Багато років на них, цих акціонерів КС, впливають гравці - як з бізнесу, так і з політики. У нашій країні політика - це іноді паралель з бізнесом. Поки що. Коли то ми з цим покінчимо. Склад КС нам з вами зрозумілий - це як "діти" Віктора Януковича, так і "племінники" Петра Порошенка. Ще є "далекі родичі" Юлії Тимошенко. це правда, з якою ми живемо. За мою каденцію нових суддів в КС не призначали ", - пояснив Зеленський.

Він підкреслив, що нинішній глава КСУ Тупицький не може бути главою Конституційного суду. Він вважає, що у Тупицького зараз є конфлікт з державою, суспільством, Верховною Радою і президентом, тому він повинен добровільно піти. На думку Зеленського, це нормальний чоловічий крок особливо після того, як глава КСУ "перевищив повноваження", а під його керівництвом судді завжди працювали "не за законами, а відповідно до їх особистим законам про приватний КС". Зеленський також розповів, що у нього була зустріч з Тупицьким ще до скандальних рішень суду. На ній, за словами Зеленського, він сказав очільнику КСУ, що впливати на нього і рішення суду не може, але чітко озвучив державницьку позицію - президент закликав Тупицького не піднімати земельне, банківське і мовне питання, щоб не розколювати суспільство.

"Потім була історія з НАБУ. Після НЗК ми знали, що буде далі - земля, мова, банки. Тобто все це - велика операція. Спеціальна вона чи ні, мене як президента не цікавить. Я вважаю, Тупицький не може бути головою КС . Перезавантаження суду має розпочатися саме з цього. Я навіть не погрожую. Конфлікт з державою, конфлікт з суспільством, конфлікт з ВР, конфлікт з президентом. Мені здається, цього досить, щоб людина пішла. Це нормальний чоловічий крок ", - відповів Зеленський на питання, що буде з КСУ в 2021 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський озвучив ризики великої війни з Росією. Він вважає, що якщо Путін піде в наступ з півдня, то виникне велика війна, на участь в якій будуть мобілізовані всі - чоловіки і жінки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?