ЄС висунув команді Зеленського категоричні вимоги
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС висунув команді Зеленського категоричні вимоги

ЄС висунув команді Зеленського категоричні вимоги

В Євросоюзі в терміновому порядку звернулися до команди українського лідера Володимира Зеленського з останнім попередженням. Верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, нагадав офіційному Києву, що ЄС - не банкомат, і будь-яку фінансову допомогу виділяє тільки у власних інтересах, тому чекає від української влади виконання чітких умов, які пов'язані з реформами. З такою заявою Боррель виступив за підсумками саміту ЄС-Україна, який відбувся напередодні, 6 жовтня, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Допомога ЄС Україні не є безумовною, ми не діємо з міркувань благодійності. Ми це робимо, тому що в наших власних інтересах, щоб Україна була вільною, процвітаючою і безпечною. Це мета нашої допомоги, яка обумовлена проведенням реформ. Це є нашою вимогою до України", - заявив Боррель.

Тим самим він підтвердив, що таку ж фразу озвучував Зеленському під час свого візиту до Києва, хоч її потім і прибрали зі статті чиновника ЄС. При цьому він зазначив, що його слова зі статті за результатами нещодавнього візиту до Києва про те, що Україна не повинна сприймати ЄС як банкомат, є "неадекватним вихопленням з контексту", так як цю фразу він часто вимовляє в Брюсселі щодо членів ЄС.

"Я говорив, що допомога ЄС, яка спрямовується вУкраїну, поставляється на конкретних умовах, ми не благодійна організація, не банкомат. Ми допомагаємо, оскільки це відповідає інтересам ЄС, створення демократичної України, і умова нашої допомоги - це успіх демократичних реформ", - підкреслив Боррель.

Верховний представник ЄС при цьому похвалив президента України Володимир Зеленського в реформуванні України.

"Я хочу підкреслити, що президент Зеленський домігся значного прогресу в проведенні ключових реформ, в тому числі банківської та податкової. Особливо важливим є створення вищого антикорупційного суду", - зазначив чиновник, додавши, що Україна повинна ще продемонструвати додатковий прогрес в боротьбі з корупцією.

Як відомо, під час недавнього візиту до Києва головний дипломат ЄС Жозеп Боррель озвучив українському лідеру Володимиру Зеленському важливе попередження. Він відверто нагадав президенту України, що Євросоюз - не благодійна організація і не банкомат, а вся фінансова допомога Україні від європейських партнерів і міжнародних фінансових організацій пов'язана виключно з реформами, які вкрай повільно просуваються в Україні, і це турбує Європу. Пізніше зі статті Борреля "Олігархи, корупція і COVID-19: про що я говорив з президентом Зеленським", яку він написав за підсумками візиту в Україну, вирішили прибрати фразу про те, що Україна не повинна сприймати ЄС як "банкомат", щоб краще відобразити візит верховного представника до Києва, який був дуже продуктивним.

Важливо відзначити, що влада Європейського Союзу дуже часто звертаються до Києва із зауваженнями, які супроводжуються не тільки різкою критикою, а й погрозами про втрату міжнародної підтримки і навіть безвіза. Нещодавно Європейський Союз зажадав від Верховної Ради невідкладно привести закон про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у відповідність з Конституцією. Влада ЄС знову нагадала команді Зеленського, що незалежність бюро є умовою безвіза і макрофінансової допомоги. Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримує позицію західних партнерів про незалежність антикорупційних органів, але загрози про скасування безвіза з ЄС назвав чутками.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що депутати ЄС попередили про ризики для України і українців втрати безвіза і фінансової допомоги, якщо офіційний Київ не налагодить незалежну та ефективну діяльність в Україні антикорупційних структур. Про це йдеться в публічному листі європарламентарів до глави парламентської фракції "Слуга народу" Давиду Арахамії, який раніше ці загрози називав чутками і заявляв, що буде реагувати тільки на листи. Автори звернення підкреслили, що це вже не чутки, тому закликали українську владу прислухатися і реагувати на критику і поради європейських партнерів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?