ЄС визначив дату вилучення України зі списку безпечних країн
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС визначив дату вилучення України зі списку безпечних країн

ЄС визначив дату вилучення України зі списку безпечних країн
Джерело:  online.ua

Країни-члени Європейського Союзу визначилися із термінами виключення України зі списку країн, які вважаються безпечними з погляду захворюваності на коронавірус. Зокрема, про це повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

Джерело: Twitter журналіста "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка.

За словами журналіста, рішення про визнання України епідеміологічно небезпечною країною може бути ухвалене вже найближчим часом.

"Посли ЄС завтра, найімовірніше, виключать Україну з рекомендованого ЄС списку безпечних країн для подорожей COVID 19”, - зазначив Йозвяк.

За його словами, черговий перегляд зазначеного переліку країн у Євросоюзі запланований на наступний тиждень.

Наприкінці жовтня Україна була позначена як безпечна країна під час останнього оновлення "зеленого списку" ЄС. Тоді такими вважалися 20 країн, включно із нашою.

Хоча на той час Україна за формальними критеріями вже не відповідала нормам, встановленим європейським законодавством про безперешкодний в’їзд, тож їй загрожувало виключення.

Громадянам держав, яких ЄС відносить до безпечних у розумінні рівня інфікувань коронавірусом, дозволені туристичні подорожі до країн європейської спільноти.

До слова, минулого місяця глава МЗС Дмитро Кулеба пообіцяв, що його міністерство докладе усіх можливих зусиль, аби уможливити подорожі українців до Євросоюзу, у разі, якщо Брюссель вилучить Україну з так званої "зеленої зони".

Разом із тим, головний український дипломат порадив співвітчизникам ретельно вивчити правила перетину кордону у кожній країні ЄС з огляду на те, що кожна держава самостійно вирішує, чи пускати туристів з України.

Проте речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко наголосив, що безвізовий режим продовжить діяти для українців навіть у разі виключення України із "зеленого списку".

В такому разі європейські обмеження на в'їзд будуть тимчасовими і стосуватимуться лише несуттєвих, а саме туристичних подорожей. Такий крок країни євроспільности вживають задля протидії поширенню коронавірусної інфекції.

"Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із "зеленого списку" ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів як торік", - запевнив Ніколенко.

Зазначимо, що у липні цього року Європейська комісія визнала дійсними в ЄС сертифікати про вакцинацію від коронавірусу, що видаються в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?