ЄС взявся за видачу паспортів РФ на Донбасі: винесено чітке рішення
Категорія
Україна
Дата публікації

ЄС взявся за видачу паспортів РФ на Донбасі: винесено чітке рішення

ЄС взявся за видачу паспортів РФ на Донбасі: винесено чітке рішення
Джерело:  online.ua

В Євросоюзі прийняли чітке рішення по видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу. Відтепер, усі жителі ОРДЛО для оформлення візи для виїзду за кордон будуть зобов'язані звертатися до консульств країн ЄС в Україні, навіть якщо у них є російський закордонний паспорт. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Зокрема повідомляється, що Європейська комісія і Європейська служба зовнішніх справ розіслали країнам-членам ЄС і країнами Шенгенської зони рекомендації по обробці віз, які видають жителям непідконтрольних уряду України територій Донбасу. У них йдеться про те, що жителі так званих "ЛНР" і "ДНР" для отримання візи повинні будуть звернутися в консульства на території України, незалежно від наявних у них документів.

Розіслана інструкція містить набір однакових критеріїв, покликаних допомогти консульствам держав-членів ЄС встановити фактичне місце проживання власників російських паспортів, а також докладну інформацію про те, як обробляти заяви на отримання візи жителями тимчасово окупованих районів Донбасу з російськими паспортами. Таким чином в ЄС зможуть ідентифікувати російські паспорти, видані жителям ОРДЛО.

"Вони можуть послужити основою для політики невизнання, яка буде застосовуватися державами-членами при здійсненні їх виключної компетенції", - йдеться в повідомленні.

У ЄК підкреслили, що нове рішення по видачі віз жителям Донбасу доповнює висновок Європейської ради від 20 червня 2019 року і запити країн-членів стосовно надання вказівок щодо ідентифікації та невизнанню паспортів, виданих в результаті указу президента РФ Володимира Путіна від 24 квітня 2019 року.

Нагадаємо, російські паспорти, які країна-агресор роздає жителям окупованих територій Донбасу, не містять відомостей про місце проживання і колишнього громадянства. Їх не визнають в ЄС, де раніше обіцяли розглянути подальші заходи у відповідь на надання Росією громадянства українцям, які проживають в ОРДЛО.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що німецькі ЗМІ звинуватили федеральний уряд у фактичному визнанні паспортів РФ, отриманих громадянами України у ОРДЛО. Як виявляється, в Німеччині не роблять різниці між звичайними російськими паспортами і тими, які Путін активно видає на сході України з квітня цього року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?