ЄС закликає Зеленського ветувати ще один закон
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС закликає Зеленського ветувати ще один закон

ЄС закликає Зеленського ветувати ще один закон
Джерело:  online.ua

16 лютого представники Європейського парламенту звернулася до українського лідера Володимира Зеленського із закликом ветувати і повернути на доопрацювання закон, що стосується захисту викривачів корупції. Окрім того, влада ЄС привітала плани офіційного Києва щодо посилення захисту викривачів через пропозиції законопроєктів 1010 та 3450. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Громадяни, які виступають із повідомленнями про неправомірні дії, часто зазнають шкоди за свої дії. Це заважає іншим робити те саме в майбутньому, можливо, загрожуючи здоров’ю, безпеці та фінансам, і створює негативний прецедент для тих, хто діє в інтересах суспільства. Захист викривачів є важливим демократичним інструментом для забезпечення та підтримки прозорості, підзвітності та рівності" - йдеться в офіційному листі.

Окрім того, влада ЄС висловила занепокоєння щодо загальної ефективності запропонованих заходів, особливо тих, що зазначені у змінах 16 та 56 до законопроєкту 3450.

"У своїй нинішній формі закон обмежує права викривачів та послаблює їх захист, суперечить самому визначенню "викривача" та не забезпечує чітких гарантій анонімності каналу повідомлень. Він фактично перекладає тягар доведення на викривача, що суперечить процесуальним стандартам доведення та самій концепції інституту викривачів" - зазначають представники ЄП.

За словами ЄС, викривачі є одними з найкращих інструментів антикорупційної системи, вони дають змогу підвищити прозорість державного сектору та зупинити зловживання.

"Європейський Союз визнав це, запровадивши власну директиву, яка встановлює широкий набір правил захисту викривачів по всьому ЄС. Ми закликаємо українських законодавців розглянути можливість адаптації стандартів ЄС наскільки це можливо. Попри всі позитивні сторони прийнятого законопроєкту, він не повинен бути підписаний законом у такій формі" - підсумували члени Європарламенту.

Як повідомляв ONLINE.UA, Шмигаль озвучив головні умови вступу України у НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?