ЄСПЛ готує нове важливе рішення щодо Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

ЄСПЛ готує нове важливе рішення щодо Донбасу

ЄСПЛ готує нове важливе рішення щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

29 січня офіційно стало відомо, що Європейський суд з прав людини може юридично визначити 30 квітня датою початку російської окупації Донбасу - це підтверджує початок розгляду міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти Росії".

Джерело: "Європейська правда"

ЄСПЛ може встановити 30 квітня датою початку окупації Донбасу

За словами журналістів, на суді російська сторона продемонструвала, що їй бракує заперечень по суті. Ба більше, команда очільника Кремля Володимира Путіна підтвердила, що у її представництві у ЄСПЛ є очевидні проблеми з фаховістю.

Можна бути впевненим у тому, що значна частина української скарги буде задоволена принаймні на проміжному етапі – тобто щодо прийнятності. А цей етап є дня нас ключовим,– пише українське видання.

Як стверджує британський юрист, який працює в українській урядовій команді, Бен Емерсон, на цьому етапі судді можуть визначити часові та територіальні межі російського "ефективного контролю" на Донбасі.

Наразі йдеться про дві дати:

14 квітня 2014 року - як відомо, це через 3 дні після того, як проросійські бойовики захопили Слов'янськ. Тоді сплив ультиматум України до окупантів і контроль над містом втратили.

30 квітня 2014 року - цього дня в.о. президента Олександр Турчинов офіційно підтвердив, що українська влада втратила контроль над частиною Донбасу і Збройні сили не зможуть його відновити.

Фото - 24tv.ua

За словами експертів, важливішим є 30 квітня, оскільки з того дня можна говорити про беззаперечний контроль.

Можна розраховувати, що саме її суд юридично визнає датою початку російської окупації Донбасу. Адже чимала територія ОРДЛО, включно з обласними центрами, після того вже не поверталася під контроль Києва, - пише видання.

Як стверджують журналісти, із територіями під контролем Росії ясності набагато менше, оскільки були райони які переходили "з рук в руки" у 2014 та на початку 2015 року. Офіційний Київ плекає надію, що ЄСПЛ візьме до уваги злочини росіян й на таких територіях.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?