ЄСПЛ підтримав доленосне рішення щодо Донбасу та України
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄСПЛ підтримав доленосне рішення щодо Донбасу та України

ЄСПЛ підтримав доленосне рішення щодо Донбасу та України
Джерело:  online.ua

Велика палата Європейського суду з прав людини неочікувано для всіх ухвалила рішення про приєднання до "донбаської справи" України проти Росії двох інших міждержавних справ. Що важливо розуміти, це може мати позитивні наслідки для офіційного Києва, проте водночас затягне розгляд справи в цілому. Такими даними поділився заступник міністра юстиції України — уповноважений з питань ЄСПЛ у Міністерстві юстиції України Іван Ліщина, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис політика у Фейсбук.

Як стверджує український посадовець, Велика палата ЄСПЛ вирішила приєднати до міждержавної справи Україна проти Росії no. 8019/16, яка стосується подій на Донбасі, справу Україна проти Росії no. 43800/14 щодо дітей з державних закладів, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни, а також справу Нідерланди проти Росії no. 28525/20, яка стосується збиття MH17. Варто звернути увагу на те, що тепер справа отримала назву Україна та Нідерланди проти Росії nos. 43800/14, 8019/16 і 28525/20. За словами Івана Ліщини, для нашої країни це рішення має плюси і мінуси.

"Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалу із кримінальної справи по MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть й у нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію", — пояснив український посадовець.

Однак, що важливо розуміти, рішення Великої палати може затягнути розгляд справи, оскільки станом на сьогодні голландська заява ще не комунікована командою очільника Кремля Володимира Путіна. Як стверджує Іван Ліщина, ЄСПЛ неквапливо розглядає схожі справи, тому таке затягування "навряд можна вважати серйозним ризиком".

"В будь-якому випадку, ми проситимемо ЄСПЛ прискорити розгляд голландської справи з тим, щоб об’єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг", — каже чиновник

За його словами, справа Україна проти Росії щодо Криму сюди не входить. По ній вже проведені слухання і зараз очікується на ухвалене судом рішення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського розробляють новий план щодо Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?