Єврокомісія дозволить Росії транзит товарів до Калінінграда — ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Єврокомісія дозволить Росії транзит товарів до Калінінграда — ЗМІ

Єврокомісія дозволить Росії транзит товарів до Калінінграда — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Єврокомісія планує дозволити Росії відновити поставки товарів в Калінінградський ексклав через Литву, але тільки в обсягах, сумірних з постачанням до її вторгнення в Україну.

Джерело: Der Spiegel

РФ зможе возити підсанкційні товари до Калінінграда

З 17 червня Литва блокує постачання таких товарів, як будівельні матеріали, метал і вугілля, до Калінінграда через санкції ЄС, запроваджені проти Росії у відповідь на вторгнення країни в Україну.

Заборона торкнулася не тільки автомобільних перевезень, а й залізничного сполучення Москва – Калінінград. Повітряні та морські шляхи не підпадають під санкції.

Роз’яснення Єврокомісії прямо стосується всіх країн-членів ЄС, але здебільшого лише ситуації в Калінінграді. Згідно з документом, Росії буде дозволено транспортувати підсанкційні товари до Калінінграда, але лише в обсязі, порівнянному з поставками до вторгнення.

Це правило покликане запобігти експорту продукції в інші країни через Калінінград у порушення санкцій ЄС. За документами литовської митниці буде визначено, скільки саме Росії дозволено доставити в ексклав.

Фото - відкриті джерела

Зазначається, що рішення комісії, значною мірою відображає позицію уряду Німеччини.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц прагне уникнути непотрібних провокацій Росії. Він неодноразово наголошував, що зробить усе від нього залежне, щоб НАТО не стало стороною війни між Росією та Україною. Німецькі солдати дислокуються в Литві і можуть бути втягнуті в можливий конфлікт, - повідомляє Der Spiegel

Водночас у Литві не погоджуються ні з позицією Німеччини, ні із висновком Європейської Комісії.

Росії, очевидно, вдалося залякати Єврокомісію. Москва тепер скористається будь-якою можливістю для подальшого розколу європейців, — сказав литовський політолог Довіле Якнюнайте.

Публікація остаточного рішення Єврокомісії очікується найближчими днями.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?