Єврокомісія планує рекомендувати проведення переговорів щодо членства України — Bloomberg
Категорія
Політика
Дата публікації

Єврокомісія планує рекомендувати проведення переговорів щодо членства України — Bloomberg

Єврокомісія планує рекомендувати проведення переговорів щодо членства України — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Єврокомісія готова рекомендувати проведення переговорів щодо членства України.

Джерело:  Bloomberg

Чи готовий ЄС розпочати переговори щодо членства України

Зазначається, що рішення Єврокомісії має бути розглянуте лідерами країн ЄС у грудні цього року.

За інформацією видання, вже у жовтні Єврокомісія надасть власну рекомендацію стосовно переговорів щодо членства України, однак самі переговори і процес приєднання можуть зайняти багато років.

При цьому в Єврокомісії також можуть поставити умову на досягненні Україною прогресу у певних пріоритетних сферах, зокрема, стосовно боротьби із корупцією.

Після оголошення рекомендації Єврокомісії лідерам ЄС потрібно її схвалити, швидше за все, на зустрічі на найвищому рівні у грудні.

Після цього розпочнеться тривала процедура завершення реформ та приведення у відповідність до законодавства ЄС у більш ніж 30 областях, включаючи верховенство закону та економіку.

Немає прискореного шляху для виконання складних критеріїв членства, які зазвичай можуть тривати більше десяти років.

Хорватія була останньою країною, що приєдналася до блоку, і її заявка розглядалася 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято у 2013 році.

Як вступ України вплине на ЄС

Для ЄС вступ України стане найважливішим випробуванням здатності блоку приймати нових членів та адаптувати свій процес прийняття рішень. Триваюча війна Росії проти України, а також більш ранні заявки інших країн, особливо на Західних Балканах, також ускладнюють дебати.

Відновлення розширення блоку із 27 членів відбувається у критичний момент, оскільки він прагне забезпечити, щоб східноєвропейські країни залишалися в його орбіті, а не в орбіті Росії чи Китаю.

На початку жовтня у Гранаді (Іспанія) лідери ЄС обговорять процес розширення та те, як підготуватися до прийому нових членів, включаючи країни Західних Балкан та Молдову. Урсула фон дер Ляйєн, голова Єврокомісії, заявила, що ЄС має продовжувати інтеграцію, одночасно відкриваючи двері новим кандидатам, "щоб дати нам геополітичну вагу та здатність діяти".

Фон дер Ляєн наполягає на тому, що процес вступу заснований на заслугах України та відзначить "великі успіхи, яких Україна вже досягла з того часу, як ми надали їй статус кандидата" у червні минулого року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?