Єврокомісія позивається до Польщі після нового скандалу
Категорія
Світ
Дата публікації

Єврокомісія позивається до Польщі після нового скандалу

Єврокомісія позивається до Польщі після нового скандалу
Джерело:  online.ua

31 березня офіційно стало відомо, що Європейська комісія вирішила звернутися до Суду Європейського Союзу у справі проти Польщі після ухвалення скандального закону про судоустрій. ЄК просить про тимчасові заходи до винесення остаточного рішення у справі. В ЄС звертають увагу на те, що польський закон про судоустрій підриває незалежність польських суддів і є несумісним з верховенством права Євросоюзу. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  сайт  ЄК.

"Більше того, закон забороняє польським судам, у тому числі шляхом застосування дисциплінарних проваджень, безпосередньо застосовувати певні положення законодавства ЄС, що захищають незалежність судової системи, та направляти до Суду ЄС посилання на попередні рішення з таких питань", - скаржиться Єврокомісія.

За словами представників ЄС, офіційна Варшава безсоромно порушує законодавство Євросоюзу, дозволяючи Дисциплінарній палаті Верховного Суду ухвалювати рішення, що безпосередньо впливають на суддів та спосіб їх виконання своїх функцій.

"Ці питання включають справи про зняття недоторканності суддів з метою порушення проти них кримінального провадження або затримання, а також тимчасове відсторонення від посади та зменшення їхньої зарплати. Сама перспектива для суддів мати справу із судом перед органом, незалежність якого не гарантована, створює для суддів "ефект охолодження" і може вплинути на їх незалежність. Комісія вважає, що це серйозно підриває незалежність судової влади та зобов'язання забезпечити ефективний правовий захист, а отже, правовий порядок ЄС в цілому", - сказано у заяві.

Що важливо розуміти, крім передачі справи до Суду Євросоюзу, ЄК також вирішила звернутися до Суду з проханням ухвалити тимчасові заходи, щоб мати змогу уникнути загострення серйозної та непоправної шкоди, заподіяної незалежності судочинства та правовому порядку ЄС.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, влада Австрії почала погрожувати заблокувати  закупівлі Європейською комісією ще 100 мільйонів доз вакцин BioNTech/Pfizer, якщо Відню не дадуть більший обсяг вакцин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?