Єврокомісія виплатила Україні третій транш макрофінансової допомоги на 500 млн євро
Категорія
Економіка
Дата публікації

Єврокомісія виплатила Україні третій транш макрофінансової допомоги на 500 млн євро

Єврокомісія виплатила Україні третій транш макрофінансової допомоги на 500 млн євро
Джерело:  online.ua

14 грудня Україна отримала останній на цей рік транш макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 500 млн євро. 

Джерело: Міністерство фінансів, Єврокомісія

Україна отримала транш допомоги від ЄС

Загальне фінансування за винятковою восьмою програмою макрофінансової допомоги ЄС (МФД) становить 5 млрд євро.

Ця виплата є частиною пакету заходів МЗС, оголошених Комісією у її повідомленні від 18 травня та схвалених Європейською Радою 23 і 24 червня 2022 року.

З початку повномасштабної війни Європейський Союз надав Україні 7,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Ці кошти допомогли впоратися з негативними економічними наслідками війни і зберегти стійкість фінансової системи в умовах повномасштабного вторгнення агресора. Дякую колегам з ЄС за послідовну та системну підтримку України, — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Ці кошти будуть спрямовані на фінансування найбільш нагальних видатків Держбюджету і сприятимуть підтриманню фінансової стабільності в Україні.

Комісія вже виплатила Україні 600 мільйонів євро в березні та ще 600 мільйонів євро в травні цього року, потім 1 мільярд євро в серпні, 2 мільярди євро в жовтні та 2,5 мільярда євро в листопаді.

Єврокомісія запропонувала пакет допомоги Україні на 2023 рік

9 листопада 2022 року Комісія запропонувала пакет для України на суму 18 мільярдів євро разом зі стабільним, регулярним і передбачуваним фінансуванням допомоги — у середньому 1,5 мільярда євро на місяць.

Тепер Європарламент має офіційно прийняти його.

Загалом Європа мобілізувала понад 19,7 мільярда євро фінансової, бюджетної та гуманітарної допомоги Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?