Єврокомісія запропонувала рішення щодо експорту українського зерна
Категорія
Економіка
Дата публікації

Єврокомісія запропонувала рішення щодо експорту українського зерна

Єврокомісія запропонувала рішення щодо експорту українського зерна
Джерело:  online.ua

В Єврокомісії пропонують варіант, що дозволить розблокувати експорт українського зерна через Польщу, Угорщину, Румунію, Болгарію та Словаччину. 

Джерело:  "Вільна Європа"

Що відомо про варіант розблокування експорту українського зерна до ЄС 

Документ, який опинився у розпорядженні видання, дає зрозуміти, що Єврокомісія звернулась із проханням до 5 країн ЄС, які постраждали від зниження цін на власне зерно через експорт з України, дозволити виключно транзит українського зерна до інших країн світу без продажу української сільгосппродукції на території цих країн.

Наразі у Брюсселі обговорюють законопроєкт щодо зменшення кількості продукції, у відношені до якої буде укладено угоду, зокрема, мова йде про пшеницю, кукурудзу, ріпак та соняшник.

Міністри сільскогосподарських відомств Польщі, Угорщини, Румунії, Болгарії та Словаччини проведуть зустріч у Брюсселі з представниками України щоб обговорити рішення, запропоноване Європейською комісією.

Що відомо про переговори щодо розблокування експорту українського зерна

Зазначається, що чиновники ЄС у Брюсселі запропонують варіант, щоб усі вантажі з українською продукцією були опечатані, або їх можна було відслідкувати за допомогою GPS-трекерів.

Це необхідно у разі необхідності переконатись, що продукція не була розпакована під час транзиту і не вплинула на місцеві ринки в державах, через які вона пройшла.

Цей захід може бути запроваджено протягом 24 годин, щойно європейські інституції отримають згоду України, йдеться в документі. Ці продукти менші, ніж ті, що були в забороненому списку польського уряду від 15 квітня, до якого також входили борошно, яйця та куряче м'ясо.

Брюссельська влада сподівається, що після ухвалення цього надзвичайного заходу на рівні ЄС країни Східної Європи відмовляться від заходів, що забороняють транзит зернових.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?