Європа на карантині: як інші країни дають відсіч коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

Європа на карантині: як інші країни дають відсіч коронавірусу

Європа на карантині: як інші країни дають відсіч коронавірусу
Джерело:  online.ua

11 березня, після багатьох тижнів боротьби за людські життя, Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно оголосила про пандемію коронавірусу COVID-19 на планеті. Важливо розуміти, що статус пандемії означає, що коронавірус поширюється хвилеподібно і може затриматися надовго. Однак паніка, яка охопила світ, змусила країни Єропи замислитися про порятунок життів своїх людей ще задовго до "вироку" від ВООЗ. В ЄС невідкладно почали запроваджувати обмежувальні заходи, щоб дати відсіч новому коронавірусу. Йдеться про обмеження чи скасування масових заходів, закриття навчальних закладів. Окрім того, сусідні держави України вкрай уважно спостерігають за тим, хто прибуває з Італії. Як відомо, це друга після КНР найбільш потерпіла від нового вірусу країна. Як Європа намагається воювати з коронавірусом та до яких методів боротьби вдається - розповість ONLINE.UA.

Варто звернути увагу на те, що чимало сусідніх країни запровадили ще 9 і 10 березня широкі обмежувальні заходи. Україна на цей крок зважилася вже 11 березня.

Польща

Польська влада 10 березня ухвалила непросте рішення скасувати всі масові заходи: спортивні змагання, матчі, «стадіонні» концерти. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив про це в ході ранкового засідання уряду. Наразі зазначається, що термін обмеження не визначили. Міністр освіти Даріуш Пйонтковський зі свого боку додав, що скасування занять у навчальних закладах активно обговорюють, проте поки не запроваджують по всій країні.

Також із заявою виступив польський лідер Анджей Дуда. Він наголосив, що не буде організовувати масові заходи у своїй кампанії за переобрання на президентських виборах, які мали б відбутися вже у травні 2020 року.

Що важливо розуміти, ще 9 березня польська влада повідомила про запровадження санітарного контролю на своїх кордонах. Найближчими днями даний режим буде поширюватися на всі точки перетину кордону.

Румунія

Ще одна близька сусідка України, Румунія, про свою жорстку заборону заявила 9 березня. Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Лудовік Орбан звернувся до народу та наголосив, що з цього дня забороняються масові заходи з кількістю учасників понад 1000, всі школи й дитсадки будуть закриті до 22 березня. Окрім того, зі своєю окремою заявою виступила Румунська федерація футболу - там повідомили, що всі футбольні матчі чемпіонату країни будуть проходити без глядачів.

Очільник МВС Румунії Марчел Вела пізніше заявив, що авіарейси з Італії припиняються до 23 березня, а автобусне й залізничне сполучення з Італією – до 31 березня. Також вказано, що ті люди, які прибудуть з Італії, КНР, Південної Кореї чи Ірану, – повинні відбути карантин.

Словаччина

Ця країна також вирішила активно боротися з коронавірусом та запровадила схожі заходи 9 березня. Згідно з останніми даними, всі культурні, спортивні й громадські заходи забороняються принаймні на 14 днів. Про це повідомив прем’єр-міністр Петер Пеллеґріні. Що важливо розуміти, також забороняються прилюдні служби Божі й інші релігійні заходи. Футбольні і хокейні заходи скасовуються. Всі ті, хто прибудуть до Словаччини з Італії, КНР, Південної Кореї й Ірану - мають обов'язково відбути 2 тижні на карантині. У столиці держави, Братиславі, закрили виші, школи й дитсадки.

Чехія

Ця країна на тлі усіх своїх сусідок відзначилася найжорсткішими заходами. Прем’єр-міністр Андрей Бабіш після засідання Ради безпеки країни 10 березня наголосив, що ліпше діяти на випередження, ніж долати проблему пізніше, або й надто пізно, як у випадку з Італією. У Чехії на невизначений період закриваються виші і школи, забороняються всі масові заходи з кількістю учасників понад 100 осіб. Окрім того, влада держави закликає працедавців шукати для своїх працівників можливість тимчасово працювати вдома.

Як повідомляв ONLINE.UA, у керівництві Європейського центрального банку  вважають, що коронавірус COVID-19 дійсно може спричинити катастрофічну  шкоду для економіки планети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?