Європа вирішила відмовитися від дрібних грошей
Категорія
Світ
Дата публікації

Європа вирішила відмовитися від дрібних грошей

Європа вирішила відмовитися від дрібних грошей
Джерело:  online.ua

Країни Європи хочуть відмовитися від дрібних грошей. Йдеться про виведення з обігу монет номіналом 1 і 2 центри. 28 вересня Європейська Комісія вже розпочала оцінку доцільності використання дрібних монет, якщо буде виявлено економічний, природоохоронний та соціальний ефект від відмови, то вже в кінці 2021 року їхня припинять використовувати. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ЄК.

"Європейська Комісія розпочала сьогодні оцінку доцільності використання монет номіналом 1 і 2 центи. Процедура включає проведення відкритих консультацій, які триватимуть 15 тижнів за участю широкого кола учасників, включаючи інші інститути, органи національної влади, споживачів і громадянське суспільство. Така оцінка вимагається законодавством ЄС, надає Єврокомісії повноваження проводити періодичний і уважний огляд за використанням різних монет євро за критеріями їх вартості і практичного використання, зокрема, монет номіналом в 1 і 2 центи", - йдеться в повідомленні.

Ініціатром відмови ЄС від дрібних грошей стала голова ЄК Урсула фон дер Ляйен. Вона ще на початку 2020 року запропонувала вилучити з обігу монети номіналом в 1 і 2 центи. У своїй пропозиції політикиня посилалася на доповідь Єврокомісії 2018 року, в якій йдеться про те, що все більше країн ЄС переходить на округлення цін до 5 центів.

Якщо Єврокомісія до кінця 2021 прийме рішення про відмову від дрібних грошей, то в країнах ЄС введуть універсальні правил округлення сум готівкових платежів в єврозоні. В процесі такої оцінки Єврокомісія вивчить, який ефект можуть викликати нові правила округлення готівкових платежів, і порівняє їх з оцінкою скорочення витрат на виробництво і транспортування дрібних монет.

Нагадаємо, в Україні вже з 1 липня 2018 року набрали чинності нові правила при розрахунках готівкою. З обігу вивели дрібні монети, а при розрахунках ввели округлення копійок.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні виводять з обігу монети номіналом 25 копійок, а також банкноти, які ввели до 2003 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?