Європарламент cхвалив резолюцію з закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент cхвалив резолюцію з закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Європарламент cхвалив резолюцію з закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС
Джерело:  online.ua

Європарламент підтримав резолюцію, що рекомендує надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Також вона включає заклик щодо надання Україні зброї та створення спеціального трибуналу ООН.

Джерело: Deutsche Welle

ЄП підтримав резолюцію про надання Україні кандидатства в ЄС

Євродепутати вважають, що Євросоюзу слід надати Україні статус кандидата на членство в об'єднанні. Про це йдеться у резолюції Європарламенту щодо зовнішньої, безпекової та оборонної політики ЄС після агресивної війни Росії проти України, ухваленій на пленарному засіданні в Страсбурзі в середу, 8 червня. За неї проголосували 438 євродепутатів, 65 - висловилися проти, ще 94 – утрималися, - повідомляє видання.

Європарламент рекомендував Раді ЄС погодитися, що "Версальська декларація визнає європейські прагнення України та її заявку на членство у ЄС, а також надати їй статус кандидата до ЄС, як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України".

Ідеться про декларацію неформального саміту ЄС у Версалі, яка, щоправда, була дуже обережною у формулюваннях і визнала лише європейські прагнення України та додавала, що країна належить до європейської родини.

Крім того, Європарламент рекомендував "без зволікань надати зброю у відповідності до потреб, висловлених українською владою, зокрема використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною". За цим інструментом Євросоюз уже виділив два мільярди євро на закупівлю зброї для Києва.

Дмитро Кулеба (фото — facebook.com/dmytro.kulebа)

Нагадаємо, що очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що Україна не сприймає жодних альтернатив наданню статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Ми не будемо сприймати жодні сурогатні версії або альтернативи замість статусу кандидата, якими б вони не були. Нам потрібен статус кандидата на членство в ЄС. Не кандидата в кандидати, не потенційного кандидата чи інший сурогат, нічого іншого. Ми давно граємо в цю гру і знаємо, як це працює, — наголосив український дипломат.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?