Європарламент схвалив надання Україні допомоги у 1,2 млрд євро
Категорія
Економіка
Дата публікації

Європарламент схвалив надання Україні допомоги у 1,2 млрд євро

Європарламент схвалив надання Україні допомоги у 1,2 млрд євро
Джерело:  online.ua

Європейський парламент офіційно проголосував за надання Україні макрофінансової допомоги сумою у 1,2 млрд євро. Це рішення було запропоновано Європейською комісією на початку лютого.

Джерело: результат голосування, проєкт рішення

Україна отримає мільярд євро від ЄС

Під час пленарного засідання у Страсбурзі Європарламент ухвалив макрофінансову позику Україні в розмірі 1,2 млрд євро.

Резолюція, прийнята в терміновому порядку, була прийнята 598 голосами "за", 55 "проти" та 41 утримався, - йдеться у пресрелізі Європарламенту.

Рішення про надання Україні макрофінансової допомоги також має бути ухвалене на рівні Ради ЄС до того, як воно набуде чинності.

11 лютого Комітет постійних представників ЄС (COREPER) підтримав пропозицію Європейської комісії надати Україні додаткову екстрену макрофінансову допомогу на суму 1,2 млрд євро.

ЄС надає нову екстрену макрофінансову допомогу Україні через кризу, спричинену Росією, яка згубно вплинула на її економіку та фінансову стабільність. Постійні загрози безпеці з боку Росії призвели до значного відтоку капіталу та втрати доступу до міжнародних ринків капіталу.

Фото: commons.wikimedia.org

Які умови отримання фінансової допомоги

Надзвичайна макрофінансова допомога надається на 12 місяців і складатиметься з двох траншів.

Видача першого траншу має політичні передумови і передбачає виконання програми МВФ.

Цей платіж має бути здійснений швидко після ухвалення цієї пропозиції, після набуття чинності відповідного Меморандуму про взаєморозуміння, який визначає певні структурні заходи, які мають бути узгоджені між Європейською Комісією від імені ЄС та Україною.

Видача другого траншу буде пов’язана із задовільним виконанням як програми МВФ, так і заходів, викладених у Меморандумі про взаєморозуміння.

Цей Меморандум передбачає, що операції із залучення цієї макрофінансової допомоги будуть зосереджені на обмеженому діапазоні досяжних короткострокових заходів у найбільш нагальних сферах, таких як посилення економічної стійкості та стабільності, покращення управління та верховенства права та енергетики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?