Євросоюз і Рада Європи висунули безкомпромісну вимогу Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз і Рада Європи висунули безкомпромісну вимогу Україні

Євросоюз і Рада Європи висунули безкомпромісну вимогу Україні
Джерело:  online.ua

25 листопада, в Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, влада Євросоюза і представники Ради Європи звернулися до команди українського лідера Володимира Зеленського з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію. Вони відзначили, що українське керівництво вже багато зробило для запобігання домашньому насильству, але потрібно ще зробити важливі кроки для запобігання порушенню прав людей в Україні. Про це йдеться в спільній заяві Представництва ЄС, Консультативної місії ЄС і Офісу Ради Європи в Україні, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу європейської урядової організації.

"Криміналізація домашнього насильства у 2017 році змінила ситуацію в Україні. Але навіть не дивлячись на те, що вже реалізовано на політичному рівні, багато ще можна зробити. Таким чином, ми закликаємо владу імплементувати всі положення чинного законодавства, зокрема: посилити систему заходів і реагування на домашнє насильство; посилити нарощування потенціалу з даних питань і припинити негативне ставлення до згаданих питань серед представників влади ", - звернулися представники ЄС і Ради Європи до команди Зеленського.

Зокрема, вони наполягають на тому, щоб українська влада виділила додаткове фінансування для створення притулків для жертв домашнього насильства, а також розробили і профінансували програми для правопорушників. Офіціальний Київ закликали вести активну просвітницьку діяльність і кинути потужний виклик ґендерним стереотипам, сексизму та нерівності, які часто є першопричиною домашнього насильства.

"Ми віримо, що прийняття Конвенції Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашнього насильства (так званої "Стамбульської Конвенції") прискорить імплементацію українського законодавства. Конвенція є найбільш грунтовним документом за таким серйозного порушення прав людини. Ми стоїмо на припинення насильства проти жінок і закликаємо Україну об'єднуватися і приєднуватися до нас. Припинимо ґендерно зумовлене насильство тепер і станемо на стороні тих, хто пережив це ", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році. Генеральна Асамблея в своїй резолюції запропонувала урядам, установам системи ООН, міжнародних і неурядових організацій проводити в цей день заходи, що привертають увагу суспільства до проблеми насильства по відношенню до жінок. В Генасамблеї ООН на постійній основі піднімають проблему насильства по відношенню до жінок, яке вкрай поширене в світі, притаманне всім культурам і зачіпає жінок незалежно від їх раси, достатку, походження. Жінки стикаються з насильством в правовій сфері та в повсякденному житті. На Всесвітньому саміті в 2005 році лідери країн зобов'язалися подвоїти зусилля з ліквідації всіх форм насильства по відношенню до жінок і дівчаток.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Олена Зеленська невідкладно звернулася до всіх українців і закликала не сприймати домашнє насильство як норму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?