Євросоюз і США узгодили рішучий план по Україні і Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз і США узгодили рішучий план по Україні і Росії

Євросоюз і США узгодили рішучий план по Україні і Росії
Джерело:  online.ua

Євросоюз і США за підсумками саміту домовилися підтримувати реформи України та рішуче відповідати на шкідливу діяльність Росії, але залишити відкритими канали зв'язку і можливості для вибіркової співпраці з РФ в сферах, що становлять спільний інтерес.

Джерело: пресконференція за підсумками саміту ЄС-США

Прес-конференція після саміту ЄС-США вийшла вкрай незвичайною - вона проходила без участі американського президента Джо Байдена. Але лідери ЄС - глава Європейської ради Шарль Мішель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен озвучили всі домовленості, які досягли з лідером Штатів.

Головними темами переговорів США і ЄС були: боротьба з пандемією і змінами клімату, торгівля і технологічне співробітництво, а також захист демократії в світі. У прийнятому комюніке на першому місці серед загроз стояла поведінка Китаю і Росії.

Про що лідери США і ЄС домовилися по Україні

ЄС і США висловили готовність підтримати програми реформ в Україні, Грузії та Молдови. Крім того, Брюссель і Вашингтон висловили рішучість "продовжувати підтримувати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність східних партнерів ЄС".

Глава ЄС Шарль Мішель на пресконференції також підкреслив, що Брюссель і Вашингтон прийшли до усвідомлення необхідності допомагати державам Східного партнерства та Західних Балкан в збереженні демократичних інститутів, щоб ті могли протидіяти тиску тоталітарних режимів.

ЄС і США затвердили план з протидії Росії

Що стосується подальших взаємин з РФ, то лідери ЄС і США сформували три основних принципи взаємин з Москвою:

  • припинити порушення міжнародного права, прав людини;

  • протистояти спробам Росії підірвати європейські демократії;

  • взаємодіяти з Росією в сферах, де це можливо - в охороні здоров'я, контактах між окремими громадянами.

Глава Євроради також підкреслив, що перед сьогоднішньою зустріччю президентів Джо Байдена і Володимира Путіна він передав господареві Білого дому "сигнал про єдність 27 країн Євросоюзу" щодо Росії.

"Ми єдині в принциповому підході до Росії і готові дати рішучу відповідь її повторюваним моделям негативної поведінки і шкідливої діяльності. Росія повинна докласти зусиль, щоб запобігти подальшому погіршенню відносин" - говориться в спільній заяві ЄС та США за підсумками саміту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?