Євросоюз миттєво відреагував на скандальні заяви Ердогана
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз миттєво відреагував на скандальні заяви Ердогана

Євросоюз миттєво відреагував на скандальні заяви Ердогана
Джерело:  online.ua

16 листопада влада Європейського Союзу висловила жаль з приводу скандальних заяв турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана про те, що на Кіпрі потрібно зберегти дві окремі держави, а також відкриття владою самопроголошеного Північного Кіпру закритого району Вароша, що має особливий статус згідно з резолюціями Ради Безпеки ООН. З окремою жорсткою заявою з цього приводу виступив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель після візиту Ердогана до Північного Кіпру, передає ONLINE.UA.

"Меседж ЄС дуже простий: комплексному врегулюванню кіпрського питання немає інакшої альтернативи, аніж на основі відповідних резолюцій Радбезу ООН. У цьому контексті ми висловлюємо жаль з приводу сьогоднішніх дій з відкриття відгородженої зони Вароші, а також заяв, які суперечать принципам ООН щодо врегулювання кіпрського питання. Вони посилять недовіру та напругу у регіоні", — наголосив Жозеп Боррель.

За його словами, наразі продовжуються спроби відновити переговори за підтримки ООН для врегулювання кіпрського питання і об’єднання острова.

"ЄС готовий активно підтримати ці перемовини та допомогти знайти довготривлі рішення… ЄС підтримує комплексне вирішення кіпрського питання та об’єднання острова, що грунтувалося би на федерації із двох частин та двох спільнот, політично рівних між собою, і було реалізоване у рамках інструментів ООн та згідно з принципами, на яких заснований ЄС", — зазначив представник Європейського Союзу.

Впливовий політик звернув увагу на те, що ЄС стратегічно зацікавлений у стабільній і безпечній ситуації у Східному Середземномор’ї та взаємовигідних відносинах між усіма партнерами у регіоні.

Як уже згадувалося раніше, Вароша, популярний туристичний район у місті Фамагуста, після подій 1974 року перетворилася на "місто-привид" та стала одним із символів поділу Кіпру. У жовтні 2020 року Варошу знову частково відкрив Північний Кіпр, її під час візиту відвідав Реджеп Таїп Ердоган. Після цього президент Кіпру Нікос Анастасіадес поскаржився, що цей візит був провокацією. Він також звинуватив турецького лідера у тому, що він демонстративно зневажає рішення та резолюції ООН.

 Як повідомляв ONLINE.UA, раніше стало відомо про ще одне рішення Ердогана щодо Нагірного Карабаху.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?