Євросоюз поставив Україні нові умови для отримання грошової допомоги
Категорія
Економіка
Дата публікації

Євросоюз поставив Україні нові умови для отримання грошової допомоги

Євросоюз поставив Україні нові умови для отримання грошової допомоги
Джерело:  online.ua

У Брюсселі вже прямо говорили Україні, що Євросоюз - не банкомат, і будь-яку фінансову допомогу виділяє тільки у власних інтересах. Це підтвердив в черговий раз віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, який 10 лютого за підсумками переговорів з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем озвучив нові умови офіційному Києву для виплати другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро. Брюссель чекає, що команда українського лідера Володимира Зеленського досягне позитивного прогресу з МВФ в рамках кредитної програми Stand-by, проведе судову реформу, зробить антикорупційну інфраструктуру дієвою і поліпшить інвестиційний клімат в країні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт Євросоюзу.

"Ми твердо підтримуємо Україну на шляху реформ. ЄС мобілізував безпрецедентну фінансову і технічну допомогу. Ми підтримуємо Україну за допомогою нової програми макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро. Перший транш у розмірі 600 мільйонів євро було виділено вже на початку грудня: явна ознака європейської солідарності в цей непростий час. Виділення другого траншу вимагає виконання восьми заходів структурної політики, зобов'язання по якій взяла на себе Україна, і, по-друге, задовільного прогресу в програмі Міжнародного валютного фонду. ЄС вважає боротьбу з корупцією і судову реформу важливими політичними пріоритетами в Україні ", - озвучив Домбровскіс вимоги Україні.

При цьому Домбровскіс підкреслив, що Брюссель буде підтримувати Україну в боротьбі з наслідками пандемії COVID-19 різними способами. Він нагадав, що в рамках програми COVAX Україна отримає: 117 000 доз вакцини Pfizer в лютому і від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca / Oxford протягом першого півріччя. Крім того, за словами віце-президента ЄК, Брюссель допомагає Польщі в перепродажі 1,2 мільйона доз вакцини AstraZeneca Україні. Угоди про покупку в ЄС допускають неприбутковою перепродаж.

Як відомо, умови надання макрофінансової допомоги ЄС також стосуються медичних закупівель. Всі централізовані поставки, як вважає Брюссель, повинні проводитися через державне підприємство "Медичні закупівлі України".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз висунув Україні безкомпромісну вимогу  щодо проведення реформ і корупції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?