Євросоюз висунув Україні безкомпромісну вимогу
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз висунув Україні безкомпромісну вимогу

Євросоюз висунув Україні безкомпромісну вимогу
Джерело:  online.ua

Протягом останніх місяців влада Європейського Союзу неодноразово критикувала українського лідера Володимира Зеленського і реформи, що проводяться його командою в Україні. До цих критичних заяв приєднувалися також США, Всесвітній банк і члени Великої сімки, які погрожували офіційному Києву втратою фінансової підтримки від міжнародних партнерів та навіть скасуванням безвізового режиму. Україна і сьогодні залишається в центрі уваги європейських лидерів, на що звернув увагу верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Він вважає, що в Україні процес реформ, незважаючи на помітний прогрес, продовжує гальмувати широко поширена корупція, від якої виграють тільки злочинці і олігархи. Він закликав команду Зеленського і всі політичні партії України об'єднатися і дати чіткий сигнал про рішучість України зробити свій шлях реформ незворотнім. Ця вимога 10 лютого в листі буде передана прем'єр-міністру України Денису Шмигаль, який зараз перебуває в Брюсселі, де буде проходити Рада асоціації Україна-ЄС. Вимогу Борреля Україні озвучив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час виступу в Європарламенті. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт Євросоюзу.

"Не дивлячись на помітний прогрес, широко поширена корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні. Її ключові інститути повинні мати сильне і незалежне керівництво та мати можливість виконувати свою роботу без політичного, економічного або іншого втручання. Від контрабанди виграють тільки злочинці і олігархи. Її необхідно зупинити , а для цього життєво важливо, щоб Національне антикорупційне бюро було повністю незалежним. За минулі роки бюро показало свою ефективність і принесло відчутні результати. Боротьба з корупцією - ключова умова макрофінансової підтримки ЄС ", - заявив Домбровскіс.

Він підкреслив, що останні події в області верховенства закону і боротьби з корупцією показують, що всеосяжна реформа судової системи в Україні давно назріла. Представник ЄС нагадав, що Венеціанська комісія і G7 вже дали українській владі і політикам чіткі вказівки щодо того, що необхідно зробити.

"ЄС готовий підтримати Україну в цьому. Ми закликаємо всі політичні фракції, орієнтовані на реформи, зібратися разом і дати чіткий сигнал про рішучість України зробити свій шлях реформ незворотнім. Це буде одне з основних послань, які я передам прем'єр-міністру Шмигалю. ЄС допомагає Україна створювати правильні умови для процвітання і миру. У України є наша підтримка: політична, фінансова та технічна ", - додав Домбровскіс.

Виконавчий віце-президент Єврокомісії вважає, що антикорупційні реформи стануть найкращою відповіддю на втручання Росії, яка намагається дестабілізувати, розділити і послабити Україну. Він запевнив, що Брюссель продовжити підтримувати Київ у боротьбі з російською агресією, на шляху просування реформ, а також в боротьбі з пандемією.

Нагадаємо, країни Групи семи, зокрема Франція, не приховують той факт, що розчаровані ситуацією по боротьбі з корупцією в Україні. Вони скаржаться на те, що не бачать достатнього прогресу в цьому напрямку. Найбільше Велику сімку хвилює ситуація з Конституційним Судом. У G7 не хочуть шукати винних в ситуації, що склалася, але відзначають, що через відсутність прогресу в реформах в Україні стоять "деякі гравці судової системи і деякі олігархи".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський рішуче налаштувався позбутися олігархів. Президент України вважає недостатнім посадити всіх за грати, тому має намір змінити антикорупційний процес на законодавчому рівні, щоб припинити незаконну діяльність олігархів, які намагаються все вирішувати в державі для власної вигоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?