Євросоюз вперше відреагував на введення військ ОДКБ у Казахстан
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз вперше відреагував на введення військ ОДКБ у Казахстан

Євросоюз вперше відреагував на введення військ ОДКБ у Казахстан
Джерело:  online.ua

У Євросоюзі прийняли рішення президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва просити допомоги країн ОДКБ на обмежений період з метою стабілізації обстановки, але висловили пересторогу.

Джерело: European Union External Action

Зокрема, в прессекретаріаті дипломата ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля заявили:

Ми закликаємо всіх зацікавлених осіб діяти відповідально та стримано та утримуватися від дій, які можуть призвести до подальшої ескалації насильства. Визнаючи право на мирні демонстрації, ЄС очікує, що вони залишатимуться ненасильницькими, що сторони уникатимуть будь-якого підбурювання до насильства. Європейський Союз також закликає владу поважати фундаментальне право на мирний протест і пропорційність у застосуванні сили під час захисту своїх законних інтересів безпеки, а також виконувати свої міжнародні зобов’язання.

Також європейські дипломати зауважили, що розраховують на та, що Казахстан виконуватиме свої зобов’язання, включаючи свободу преси та доступ до інформації онлайн та офлайн. Заяву підписали речниця із закордонних справ та політики безпеки Високого представника Жозепа Борреля Набіла Массралі та прессекретар із зовнішньої політики та політики безпеки Еврокомісії Палома Хол Кабальєро. Вони констатували, що у Євросоюзі уважно стежать за ситуацією в Казахстані.

Ми засуджуємо акти насильства та вандалізму в Алма-Аті. І, звичайно, шкодуємо за загиблими. Насильство має припинитися. Ми також закликаємо всі сторони до стриманості та мирного вирішення ситуації.

За словами дипломатів ЄС готовий підтримати діалог.

Реакція Борреля щодо присутності іноземних військ у Казахстані

Під час розмови з журналістами у Києві сам Боррель наголосив на тому, що іноземні військові прибули за згоди влади.

Ми очікуємо, присутність іноземних сил не підриватиме незалежність Казахстану. Оскільки зараз йдеться про виконання угоди між незалежними державами, то нам немає що сказати (проти такого залучення військових - ред). Але в будь-якому разі, присутність іноземних військ на території іншої держави – це те, за чим ми маємо спостерігати з пересторогою, – наголосив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?