Казахська поліція почала стріляти по мітингувальниках. Один загинув
Категорія
Світ
Дата публікації

Казахська поліція почала стріляти по мітингувальниках. Один загинув

Казахська поліція почала стріляти по мітингувальниках. Один загинув
Джерело:  online.ua

У казахському місті Атирау, що на заході країни, поліція почала стріляти по мітингувальниках. Як наслідок — один з активістів загинув від пострілу в голову.

Джерело: місцеві видання Orda.kz.  та  Радіо "Азаттик"

За даними журналістів, ще одного демонстранта поранено в голову. Щодо стану його здоров'я більш детальних даних поки немає.

В центрі міста зібралися близько 3 000 протестувальників, вони вимагають зустрічі з акимом Атирауської області (аким — представник місцевого органу виконавчої влади, ред). Сутички переросли в те, що поліція почала стрілянину по мітингувальниках. Серйозно були поранені дві згадані людини людини, одна з ких не вижила.

Токаєв планує "діяти жорстко" щодо протестувальників

У той час як у країні наростають антиурядові протести, глава держави Касим-Жомарт Токаєв заявив, що не виїде з країни і пообіцяв політичну реформу. Водночас він опублікував звернення до народу і заявив, що планує "діяти жорстко" щодо протестувальників.

Президент Токаєв заявив, що бере на себе головування у Радбезі. Протестувальники в Алматі взяли штурмом і захопили його резиденцію, наразі будівля палає.

Токаєв сказав, що «як голова Ради Безпеки він тепер перейде до жорсткіших заходів». Він також подякував силовикам країни, а також висловив співчуття сім'ям загиблих.

Влада звинувачує протестувальників у тому, що вони керуються не власними мотивами, а "отримує гроші від спецгруп".

У ще одному великому місті, Талдикоргані відбуваються намагання знести пам'ятник колишньому президенту Казахстану і вже ексголові Ради Безпеки Нурсултану Назарбаєву.

Передісторія масових протестів у Казахстані

Починаючи з 2 січня в західних регіонах Казахстану відбуваються "газові" протести після різкого стрибка цін на скраплений газ, який є найбільш популярним паливом серед місцевих автомобілістів.

Поліція посилила заходи безпеки, а з боку активістів почастішали скарги на неправомірні їх затримання. Також затримують представників місцевих медіа, насамперед тих, які висвітлюють протести.

У містах Жанаозен та Актау на заході країни сотні людей які висловлюються проти проти різкої зміни цінової політики щодо газу  провели ніч на центральних майданах.

Вчора, 4 січня в Алмати поліція затримала близько 50 людей.

Вже сьогодні вранці на тлі нестабільності, яка огорнула країну, уряд Казахстану відправили у відставку.

Поки що міста і далі охоплені сутичками, в Алмати протестувальники захопили акимат (адміністрацію).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?