Шмигаль дав прогноз зростання ВВП за підсумками 2021 року
Категорія
Економіка
Дата публікації

Шмигаль дав прогноз зростання ВВП за підсумками 2021 року

Шмигаль дав прогноз зростання ВВП за підсумками 2021 року
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розраховує на зростання ВВП на рівні 4% за підсумками 2021 року. Але перешкодити цьому може чергова хвиля епідемії коронавірусу. 

Джерело: Facebook Шмигаля.

«Ми очікуємо, що цього року зростання ВВП складе близько 4% і це означатиме, що Україна відіграла падіння економіки внаслідок коронакризи. Єдине, що може перешкодити цьому сценарію - це чергова потужна хвиля коронавірусу, через яку доведеться вводити додаткові карантинні обмеження», – написав Шмигаль.

Фактори зростання ВВП України

Шмигаль назвав фактори, що сприяють зростанню української економіки.

  • В Україні зростає споживчий попит. Роздрібна торгівля у 2021 році вже збільшилася приблизно на 13%. Українці продовжують активно споживати, і це рухає економіку вперед. Шмигаль підкреслив, що середня зарплата в країні перевищила 500 доларів.

  • Збільшення інвестицій. В першому півріччі цього року прямі іноземні інвестиції склали 2,8 млрд доларів. Це рекордна сума за останні 4 роки. В Кабміні очікують на прискорення інвестиційної активності в наступні періоди.

  • Зростання аграрного сектору. Рекордний врожай та інвестиції попередніх періодів принесли позитивний результат. Зростання аграрного сектору в цьому році вже склало 8,4%. За останні 1,5 року українські малі та середні фермерські господарства отримали майже 30 млрд грн доступних та дешевих кредитів, що також дало додатковий ефект в цьому зростанні.

  • Будівельна сфера за перші 8 місяців показує зростання на майже 2%. Прем’єр пише, що зростання відбувається завдяки програмі Президента “Велике будівництво”, а також розширеним урядовим програмам іпотечного кредитування.

  • Зростання важливих галузей промисловості, зокрема машинобудування, металургії та хімічної промисловості. Перші два сектори зростають на більше ніж 7 відсотків в цьому році.

  • Оптимістичні очікування та настрої бізнесу. Опитування Європейської бізнес асоціації, Американської торговельної палати, а також Національного банку демонструють оптимістичні настрої бізнесу по прибутках, досягненню фінансових результатів, зарплатах та реінвестиціях. Другий місяць поспіль всі секторальні індекси перевищують нейтральний рівень.

Глава Кабміну заявив, що державний бюджет України за січень-вересень виконаний майже на 104%. Суттєво збільшити надходження вдалося завдяки продуктивній роботі митниці та податкової. Майже 40 млрд було додатково спрямовано на субсидії, кошти військовим, розвиток інфраструктури, підтримку лікарів і багато інших важливих для країни проєктів.

Читайте також:

  • Шмигаль розповів про зміну цін на газ після запуску "Північного потоку-2".

  • Шмигаль повідомив про важливу домовленість України з МВФ.

  • Прем'єр уточнив особливості проєкту держбюджету на 2022 рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?