Євросоюз зайняв жорстку позицію в скандалі з Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз зайняв жорстку позицію в скандалі з Росією

Євросоюз зайняв жорстку позицію в скандалі з Росією
Джерело:  online.ua

Кремлю не вдасться розколоти Євросоюз списком недружніх країн Росії, в який потрапили США і Чехія через висилку дипломатів. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель висловив повну солідарність з Чехією і США - він вимагає від команди російського президента Володимира Путіна повністю дотримуватися Віденської конвенції.

Джерело: заява Борреля

Глава європейської дипломатії назвав необґрунтованими звинувачення Кремля в недружніх діях Вашингтона і Праги, які дипломатичним шляхом відповіли на російську агресію. Боррель нагадав Москві про обов'язки забезпечувати функціювання дипломатичних представництв, що прописано в Віденській конвенції про дипломатичні відносини 1961 року.

"Ми закликаємо Росію переглянути своє рішення, щоб уникнути подальшого погіршення наших відносин, які і без того перебувають під напругою. ЄС продовжить узгоджувати свою позицію зі своїми партнерами. Ми висловлюємо повну солідарність з Чеською Республікою, державою-членом ЄС, і Сполученими Штатами Америки та закликаємо Росію повністю дотримуватися Віденської конвенції", - заявив Боррель.

У свою чергу голова Європейської ради Шарль Мішель назвав рішення російського уряду про держави, які здійснюють недружні дії, черговим кроком до ескалації, який підриває дипломатичні відносини.

"Спроби розділити ЄС не приносять користі. Повна солідарність з Чехією", - написав Мішель в своєму Twitter.

Указ Путіна про недружні країни - що він передбачає

Путін ще 23 квітня підписав указ про застосування заходів впливу на "недружні" дії іноземних держав. Цим указом він ввів обмеження для дипмісій всіх країн в Росії на наймання на роботу людей, що знаходяться на російській території.

В указі Путіна кажуть, що документ обмежує прийом на роботу до дипломатичних представництв тільки "недружніх" Росії країн. Перелік країн не наводиться, але для кожної "недружньої" держави в Москві хочуть визначити число фізосіб, яким дозволено перебувати в Росії і з якими можна укладати договори. Після цього дипмісіям доведеться розірвати договори з "зайвими" людьми.

Поки в Росії офіційно назвали дві країни, які потрапили в "чорний" дипломатичний список - це США і Чехія. У той же час росЗМІ повідомляють, що в списку вже фігурують 10 країн:

  • США

  • Україна

  • Велика Британія

  • Польща

  • Чехія

  • Канада

  • Литва

  • Латвія

  • Естонія

  • Австралія

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?