Євросоюз знайшов новий спосіб зупинити злочини Лукашенко
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз знайшов новий спосіб зупинити злочини Лукашенко

Євросоюз знайшов новий спосіб зупинити злочини Лукашенко
Джерело:  online.ua

Європейський Союз уважно стежить за ситуацією в Білорусі і розробляє механізми покарання режиму нелегітимного президента країни Олександра Лукашенка за злочини проти білорусів. Оскільки офіційний Мінськ не злякався потужних санкцій ЄС, в Брюсселі мають намір не тільки запустити міжнародне розслідування злочинів, скоєних Лукашенко і його соратниками проти громадян Білорусі, але і підключити до нього міжнародний трибунал. Спеціальний представник Європейського союзу з прав людини Імон Гілмор попередив Лукашенко, що під трибунал потраплять всі причетні до насильства і тортур учасників акцій протесту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

"За кожне порушення прав людини причетні до нього повинні понести покарання. Але про притягнення до відповідальності в першу чергу має подбати сама держава. Якщо ж держава цього не робить, то слід знайти альтернативні методи, наприклад, міжнародні механізми. Але зараз першочергове завдання - зупинити репресії проти учасників мирних протестів. І необхідно зібрати докази провини тих, хто катував або ґвалтував людей ", - пояснив позицію ЄС Гілмор.

Як відомо, раніше створити спеціальний механізм розслідування порушень прав людини в Білорусі Раду ООН закликала лауреатка Нобелівської премії з літератури, членкиня президії Координаційної ради Білорусі Світлана Алексієвич. Вона нагадувала всьому світу про затримання, знущання і тортури, про порушені кримінальні справи, а також про недавню загибель Романа Бондаренка, закликаючи Раду використовувати всі наявні засоби реагування на ситуацію в Білорусі, включаючи розгляд питання про створення спеціальних механізмів розслідування.

Нагадаємо, в Білорусі вже майже чотири місяці тривають масштабні протести. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Мітинги в Білорусі завжди супроводжуються кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків на білорусів. Бійці ОМОН застосовують проти мирних громадян водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а також спецтехніку. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко звинуватив Україну, Литву і Польщу в підтримці нестабільності в Білорусі. Постпред республіки в Раді ООН у справах людини Юрій Амбразевіч оголосив, що таким чином країни намагаються виманити до себе фахівців в різних областях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?