ФБР знищило головну кібершпигунську програму ФСБ
Категорія
Світ
Дата публікації

ФБР знищило головну кібершпигунську програму ФСБ

ФБР знищило головну кібершпигунську програму ФСБ
Джерело:  online.ua

Представники ФБР заявили про зрив плану ФСБ РФ з використання кібершпигунської програми під кодовою назвою "Змія".

Джерело: сайт  Мін'юсту США

Що відомо про зрив плану ФСБ з використання кібершпигунської програми Змія 

За інформацією представників ФБР та Мін'юсту США, шпигунську програму використовував хакерський підрозділ 16-го центру ФСБ під кодовою назвою "Турла" на протязі останніх 20 років.

Програма використовувалась для крадіжки конфеденційних та секретних документів з сотень комп'ютерних систем у щонайменше 50 країнах.

Мова йде про країни-члени НАТО, зокрема, США. Також викрадення документів здійснювались в журналістів та інших особ, що представляють інтерес для Кремля.

Для ліквідації "Змії" ФБР розробило операцію під кодовою назвою "Медуза". У її межах шпигунський застосунок змусили перезаписувати власний код, що й вивело його з ладу.

На брифінгу перед оголошенням американський посадовець, причетний до операції, назвав "Змію" "головним інструментом" кібершпигунства з боку Росії.

Що відомо про активність російських хакерів в Україні та інших країнах

Компанія в сфері кібербезпеки ESET підготувала звіт щодо активності хакерських груп у період з з жовтня 2022 року до кінця березня 2023.

Зокрема, особливо активними були російські хакери в Україні та країнах ЄС.

Для атак переважно використовувались програми для знищення даних та фішингові листи.

Ключовими цілями російських кіберзлочинців були організації у галузі оборони та енергетики, а також медіакомпанії.

Gamaredon продовжує залишатися однією з найактивніших APT-груп, спрямованих на Україну з метою викрадення конфіденційної інформації. На додаток до цього, спеціалісти ESET виявили поширення фішингових листів, націлених на урядові установи в кількох країнах ЄС. Зловмисники використовують відому тактику – електронні листи з вкладеним шкідливим HTML-документом, який після відкриття зберігає архів з небезпечним файлом.

Інша група Sandworm продовжила атакувати різні організації в Україні, зокрема державні установи, енергетичний сектор та медіа. У січні 2023 року спеціалісти виявили розгортання групою Sandworm програми для знищення даних в Україні під назвою SwiftSlicer. У січні 2023 року CERT-UA опублікував повідомлення про кібератаку Sandworm на інформаційне агентство України.

У першому кварталі 2023 року також спеціалісти ESET виявили поширення шкідливих повідомлень, націлених на дипломатів у країні ЄС. Зокрема фішингові електронні листи, замасковані під повідомлення від міністерства закордонних справ Чеської Республіки, містили посилання на сторінку для завантаження шкідливого ZIP-архіву.

Також останніми місяцями група кіберзлочинців Winter Vivern була досить активною у Європі з атаками на українських та польських держслужбовців. Зловмисники надсилали електронні листи з посиланням на вебсайт, де жертви можуть завантажити підроблений антивірус, який потім встановлює спеціальний бекдор PowerShell.

В інших випадках ціллю кіберзлочинців було викрадення облікових даних пошти. Наприклад, у лютому 2023 року група Winter Vivern використала уразливість на порталі Zimbra для спроби атаки двох урядових організацій в Європі. У разі введення облікові дані відправлялися на віддалений сервер зловмисників, а жертвам відображалася звичайна сторінка вебпошти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?