"Філарет помре у розколі": Макарій виступив з резонансною заявою
Категорія
Україна
Дата публікації

"Філарет помре у розколі": Макарій виступив з резонансною заявою

"Філарет помре у розколі": Макарій виступив з резонансною заявою
Джерело:  24 канал

Колишній глава УАПЦ, архієрей ПЦУ митрополит Макарій заявив, що патріарх Філарет хоче відновити Київський патріархат, який і так юридично існує. Однак якщо Філарет відійде від ПЦУ та почне "жити в Київському патріархаті" – стане розкольником.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

За його словами, Філарет раніше відмовився здавати оригінали документів для офіційної ліквідації УПЦ КП.Через це і сам Макарій вирішив офіційно не ліквідовувати з реєстру Українську автокефальну православну церкву. Проте, обидві церкви реально припинили існування 15 грудня перед Об'єднавчим собором і зараз є основою ПЦУ.

Макарій вважає, що зараз навряд чи хтось зі священослужителів буде підтримувати розкольниці ідеї Філарета та повертатися у церкву, яку не визнають у світі. Водночас, ПЦУ отримала Томос про автокефалію і має визнання Вселенського патріархату.

Однак, якщо колишній глава Київського патріархату все ж вирішить відійти від новоствореної церкви, Макарій каже, що його не треба стримувати.

"Я пропонував Еммануїлу (митрополит Константинопольського патріархату Еммануїл Галльський, – 24 канал), членам Синоду і самому патріарху Філарету в очі казав, що якщо він хоче, не треба його стримувати, а відпустити. Хай іде, будує і відновлює Київський патріархат, бо і так має Володимирський собор. І ми не будемо оці розмови мати, адже всяка незгода шкодить церкві. А коли він піде і знов утвориться розкол, то Філарет у розколі і помре", - сказав Макарій.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  Філарет звинуватив предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія  та президента Петра Порошенка у порушенні раніше взятих домовленостей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?