Фінансовий експерт пояснив, як осінь вплине на курс гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Фінансовий експерт пояснив, як осінь вплине на курс гривні

Фінансовий експерт пояснив, як осінь вплине на курс гривні
Джерело:  online.ua

Курс гривні по відношенню до долара США протягом останнього місяця демонструє тенденцію до зміцнення. Але чи можна сподіватись на те, що ця динаміка продовжиться і восени? На думку фінансового аналітика Сергія Фурси, на курс національної валюти можуть вплинути кілька факторів. Свій прогноз щодо найближчого майбутнього української гривні експерт розповів у вчорашньому ефірі програми «Фінансова грамотність» на «24 каналі», повідомляє ONLINE.UA.

За словами Фурси, курс гривні зміцнився завдяки активному скуповуванню державних облігацій з боку нерезидентів. Станом на початок липня іноземці скупили ОВДП на суму близько 2 мільярдів доларів.

Ще один фактор впливу пов’язаний зі зростанням світових цін на традиційні продукти українського експорту: залізну руду, кукурудзу та пшеницю. В той же самий час ціна на газ, який Україна, здебільшого, імпортує, впала до річного мінімуму – 140 доларів за 1000 куб.м. Все це працює на зміцнення гривні.

З іншого боку, продовжує Фурса, сезонні фактори ніхто не скасував. Восени ціна на газ знову зросте. Тому можна прогнозувати, що курс національної валюти повільно поповзе вгору. Однак експерт вважає, що верхній діапазон співвідношення гривні до долара до кінця року не перевищить 28 грн.

«Інша справа, що активність іноземців змушує макроекономістів переглядати прогнози курсу гривні на кінець року, і вже ніхто (з людей зі здоровим глуздом) не говорить про курс приблизно 30 гривень за долар. Швидше, ми побачимо гривню в діапазоні 27-28, що ознаменує собою другий рік поспіль зміцнення національної валюти», – заявив Фурса.

Також аналітик застеріг, що поки що зарано робити висновки, оскільки не зовсім відомо, якою буде активність іноземних інвесторів у майбутньому і яка позиція буде у новоствореного уряду.

Нагадаємо, що кілька днів тому стало відомо, на скільки ще знизиться ціна на газ для українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?